Отминаването на зимата и навлизането в активния за земеделието период

...
Отминаването на зимата и навлизането в активния за земеделието период
Коментари Харесай

Пазарът на земеделска земя излиза от зимната летаргия

Отминаването на зимата и навлизането в дейния за земеделието интервал засилва пазара на поземлени парцели. Все повече притежатели на земя изследват пазара, с цел да продадат част от парцелите си. Очакванията са броят на покупко-продажбите в околните седмици да се усили доста, настояват пазарни анализатори.

Според изследване на компанията за ръководство на аграрни активи „ Агрион “, най-честата причина за продажба на земеделска земя е нуждата от свежи пари за посрещане на неотложни и непредвидени заплащания. Собствениците и наследниците вземат решение да продават и поради придобиване на различен неподвижен парцел. Притежатели на поземлени активи у нас са най-вече хора от по-възрастното потомство, над 55 години. Те имат приблизително по 20 дка земи, които обаче са разпокъсани в разнообразни землища. Предстояща женитба, прехрана на студент или възпитаник и тръгване в чужбина също са измежду посочените в изследването на „ Агрион “ аргументи. Немалка част се пробват да покрият остарял заем с парите от продажбата.

Анализът демонстрира, че един от водещите фактори при избора на покупател е сигурността на договорката и бързото и осъществяване, като капацитетите продавачи избират документите по продажбата да не бъде подготвяна от тях. Те избират да сключат контракт с компания, която е потвърдила във времето, че е добър собственик и сътрудник, и се грижи за земите, които ръководи. Над 75% от продавачите показват точно „ Агрион “ като желан сътрудник при договорка. Компанията държи водеща позиция измежду компаниите, чиито услуги притежателите на земя и продаващите биха употребили.

Компанията предлага безвъзмездна оценка на земеделските земи и безвъзмездни правни съвещания по всички въпроси, свързани със собствеността, унаследяването и продажбата на аграрни парцели. Експертите на „ Агрион “ ползват самостоятелен метод към всяко едно питане за оценка на земеделска земя, с цел да подсигуряват транспарантна и съответна цена. „ За разлика от други компании, ние не използваме метода на осреднената оценка за обещано землище, който изкривява ценообразуването, а формираме цената за всеки съответния парцел, в сходство със особено основан логаритъм, включващ разнообразни индикатори “, споделиха от компанията.

„ С осъществяването на безвъзмездни оценки желаеме да помогнем на притежателите на аграрни земи да добият действителна визия за пазарната оценка на активите им и каква цена да чакат, в случай че решат да ги продадат “, споделиха от управлението на „ Агрион “. Това икономисва време и разноски на притежателите и ще им помогне да вземат осведомено решение.

Така всеки, който желае да разбере пазарната стойност на земята, която има, може да посети някой от офисите та сдружението в страната или да пусне онлайн поръчка за оценка на адрес https://www.agrion.bg/bg/request/sell. Предвидена е и опция притежателите на земя непосредствено да изискат оферта от „ Агрион “ за изкупуване на земята им. Компанията продължава да купува парцели в цялата страна, по ускорена процедура и на конкурентни цени.

Компанията се ангажира гратис да спомага на притежателите на парцели при събирането на нужните документи за договорка. Това икономисва време и пари на притежателите, които в множеството случаи не са наясно от кое място да ги набират. Експертите на „ Агрион “ също по този начин са подготвени да спомагат на всеки собственик на земя, който има проблем със собствеността или просто желае консултация по отношение на поземлените връзки.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР