Отломки от космически апарати, паднали на земята, не трябва да

...
Отломки от космически апарати, паднали на земята, не трябва да
Коментари Харесай

Генерал разкри какво трябва да правим, ако се сбъднат най-мрачните прогнози и китайската космическа станция падне у нас

Отломки от галактически апарати, паднали на земята, не би трябвало да се пипат, тъй като може да са инфектирани с радиация, с химически или бактериологични замърсявания. А дали отломките са рискови могат да ревизират профилираните химически войски, които са подготвени и имат нужната техника за това, разяснява ген. лейтенант от запаса Кирил Цветков, някогашен шеф на Химически войски, оповестява " Дарик ".

Според него вероятността парчета от Китайската галактическа станция „ Тянгун 1” да паднат на територията на България е съвсем оскъдна. Военните химически подразделения реагират доста бързо в такава обстановка, увери ген. лейтенант Цветков и даде образец с Чернобилската повреда, когато за половин час са мобилизирани пет хиляди поста на Химически войски и Гражданска отбрана в цялата страна.

Специализираните химически модули на Българската войска са тези, които са готови и имат нужното въоръжение за осъществяване на задания при вероятно попадане на парчета от галактически апарати на земята, изясни ген. лейтенант Кирил Цветков.

Той добави, че при възможна такава обстановка се задействат и други военни: " При подобен случай, и инженерните войски, които са в спокойно време, които ги има в сухопътните войски, могат да бъдат задействани. Това са и медицински екипи от Военномедицинска академия. Има задоволително сили и средства, които да се задействат ".

Ако видят парчета от галактически уред, хората би трябвало да алармират навреме способените органи и никога да не ги пипат, тъй като това е рисково, разяснява още ген. лейтенант Цветков: " Такива апарати като галактическите, някои от тях имат нуклеарни енергетични установки, други могат да носят някои ресурси, които при взривяване може да се получи някакво заразяване. Химическите войски могат да унищожават следствията от такива повреди. Преди да мине надзор на заразяването, не би трябвало да се пипа, а да се алармира на 112. Но вероятността е доста дребна ". " Когато беше повредата на Чернобил в продължение на половин час беше приведена цялата система на химически войски. Това бяха към 5000 поста на територията на страната, дружно с тези на Гражданска отбрана, и започнаха непрестанно търсене ", напомни някогашният шеф на Химически войски.

И в спокойно време Химически войски имат подготвеност за деяние и за разбор на ситуацията. Те и в този момент правят непрекъснато наблюдаване и премерване на степента на заразяване и наблюдават обекти, където може да възникне замърсяване, разяснява ген. лейтенант Цветков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР