Отличиха полицейски служители и колективи, постигнали високи професионални резултати през

...
Отличиха полицейски служители и колективи, постигнали високи професионални резултати през
Коментари Харесай

МВР отличи най-добрите полицаи на годината

Отличиха полицейски чиновници и колективи, постигнали високи професионални резултати през годината на церемонията „ Полицай на годината 2021 ”, основана и развита по самодейност на Министерството на вътрешните работи и фондация „ Доверие и протекция ”.

Индивидуален притежател на наградата „ Полицай на годината 2021 ”

Главен контрольор Десислава Викторова - шеф на бранш „ Престъпления срещу личността ” към отдел „ Криминална полиция ” при Главна дирекция „ Национална полиция ”. Награждава се за показани високи професионални резултати при откриване, документиране и доказване на осъществени тежки престъпни закононарушения срещу личността на територията на цялата страна.
 Полицай на годината БГНЕС
На 1 януари 2021 година към 01.00 часа в гр. Ловеч, на паркинг пред жилищна кооперация незнаен прострелва жена, до момента в който играе хоро. Под методическото управление и с директното присъединяване на основен контрольор Десислава Петрова-Льолева от ГДНП бяха извършени взаимни оперативно-издирвателни дейности, а причинителят на закононарушението е открит и арестуван.
 
През цялата 2021 година, още веднъж с нейното директно присъединяване и под методическото ѝ управление, са разкрити редица случаи на тежки престъпни закононарушения. Работата по множеството от тях е осъществена при динамични условия и в къс интервал от време с включването на огромен брой сили и средства, ангажирани в следствието.    
 
„ Полицай на годината 2021 ” - първо място
 
Старши контрольор Петър Петров - шеф на сектор „ Балван “ при ОДМВР - Велико Търново. Награждава се за проявен висок професионализъм, разпоредителност при определяне и задържане на причинител на тежко престъпно закононарушение и за бързата и съответна интервенция при оказване на помощ на жител, потърпевш при тежко ПТП и зародил в резултат на него пожар.
 
На 18 февруари в с. Балван, област Велико Търново, е осъществено грубо ликвидиране на непознат жител. Новината имаше необятен отзив в наши и непознати медии. В резултат на добита и бързо оценена информация от старши контрольор Петър Петров казусът бе развързан. Той е и служителят, който пръв се притече на помощ след злополуката до с. Леденик на пътя София-Варна, при която на 4 ноември се възпламени цистерна.
 БГНЕС
„ Полицай на годината 2021 ” - второ място
 
Инспектор Свилен Трифонов – шпионин в отдел „ Криминална полиция “ при Главна дирекция “Национална полиция ”. Награждава се за потвърден висок професионализъм и за интензивно противопоставяне на закононарушения, свързани с произвеждане и разпространяване на наркотични субстанции на територията на страната.

През 2021 година той е провел и е взел присъединяване в 17 профилирани полицейски интервенции, вследствие на които са открити и конфискувани разнообразни по тип и количества опиати. Установени са голям брой пространства, оборудвани като лаборатории за развъждане и произвеждане на наркотични субстанции. Задържани са общо 27 лица, на 15 от които са повдигнати обвинявания и са им наложени ограничения за неотклонение “задържане под стража “ или „ парична гаранция “.
 
„ Полицай на годината 2021 ” - трето място
 
Инспектор Светослав Рангелов - старши проверяващ служител на реда в отдел „ Разследване ” при Столична дирекция на вътрешните работи. Награждава се за реализирани високи резултати в служебната активност, съответен значителен принос при осъществяване на служебните си отговорности, изразяващ се в проявен висок професионализъм при работата по каузи за закононарушения срещу личността, грабежи, държане и разпространяване на наркотични субстанции.

От декември 2020 година до сегашния миг той е работил по 46 досъдебни производства, заведени за разнообразни по тип закононарушения. Приключил е 29, от които 15 - с мнение за правене на обвинителен акт и предаване на обвинените на съд. Инспектор Рангелов е предявил обвиняване на 25 лица, като на пет от тях съдът на първа инстанция е взел мярка за неотклонение „ задържане под стража ”, доказана във всеки от случаите и от апелативната инстанция.
 
Поощрителна премия „ Полицай на годината 2021 “
 
Младши контрольор Алекси Митов - старши служител на реда в бранш „ Охранителна полиция “ при ОДМВР – Благоевград. Награждава се за проявен висок професионализъм и изключителна разпоредителност, експедитивност и съответна интервенция в оказване на животоспасяваща долекарска помощ на жител, изпаднал в безпомощно положение и с действителна заплаха за живота.

В края на изборния ден на 14 ноември от една от секциите в Благоевград излиза жена, която моли за помощ – неин сътрудник е примрял. Отзовават се младши контрольор Алекси Митов и жител, които в този миг са в коридора пред секцията. Бързата реакция на полицейския чиновник, който  без съмнение стартира да прави сърдечен масаж, е решаваща за изпадналия в безпомощно положение.
 
Колективна премия „ Полицай на годината 2021 ”
 
Служителите от отдел „ Криминална полиция “ при ОДМВР – Бургас. Награждават се за проявен висок професионализъм и реализирани резултати в служебната активност по придобиване на оперативна информация, нейното разширение, документиране и анализиране, водещи до попречване и следващо откриване на престъпни закононарушения.

На 30 ноември 2020 година разтревожена майка търси помощ от полицията в Бургас. Съобщава, че от два дни няма връзка с 47-годишната си щерка. Предприети са дейности по определяне на дамата. Следите водят криминалистите до апартамент в града, където е открит биологичен материал, съвпаднал с този на търсената. Не след дълго излиза наяве, че е осъществено тежко престъпно закононарушение.
 
Сложната задача по следствието му  е поверена на чиновниците от Криминална полиция при ОДМВР-Бургас. За работа по този и още няколко тежки случая през годината те са отличени с Първата групова премия „ Полицай на годината - 2021 “.
 
„ Полицай на годината 2021 ” - първо място
 
Служителите от бранш „ Специални тактически дейности “ на РДГП - Елхово при Главна дирекция „ Гранична полиция ”. Награждават се за потвърден опит и професионализъм в противодействието на незаконната миграция.

В късните часове на 10 ноември е получен сигнал, че търсен за тежко престъпно закононарушение от страна в Западна Европа се е насочил към границата ни. Веднага са подхванати нужните дейности и търсеният е арестуван при опит да влезе нелегално на наша територия. Операцията е осъществена от чиновниците от Специални тактически дейности на РДГП-Елхово.
 
„ Полицай на годината 2021 ” - второ място
 
Служителите от отдел Югоизточен при ГДБОП . Награждават се за присъединяване в голям брой оперативно-издирвателни, механически и организационни мероприятия, ориентирани към обезвреждане активността на открити и нови незаконни организации, ангажирани с незаконна активност, обвързвана с вътрешен и интернационален трафик на наркотични субстанции на територията на Република България.

В края на 2020 година е получена информация за трафик в страната ни на огромно количество опиати от чужбина. Започва усилена работа по сигнала, която води спецполицаите до двама мъже. Извършителите са арестувани на 3 юни 2021 година, открити са близо 500 кг прахообразно вещество, реагирало на хероин. Заслугата за разплитането на този случай е на чиновниците от Отдел Югоизточен при ГДБОП.
 
„ Полицай на годината 2021 ” - трето място
 
Служителите от отдел „ Противодействие на престъпната престъпност “ при Столична дирекция на вътрешните работи
. Награждават се за реализирани високи резултати и съответен значителен принос при осъществяване на служебните отговорности, както и за потвърден професионализъм при битката с престъпността, обезпечаване сигурността на жителите и използване на самодеен метод на работа.
 
На 14 октомври в Столична дирекция на вътрешните работи е получен сигнал от 36-годишен столичанин. Той декларирал, че брачната половинка му е напуснала дома им в София ден по-рано и оттогава е в неопределеност. Жената е оповестена за общодържавно търсене. В резултат на  извършените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени дейности, в покрайнините на град Перник е намерено тялото на жена. ДНК-експертиза удостоверява, че това е търсената.
 
Благодарение на работата на чиновниците от отдел „ Противодействие на престъпната престъпност “ при Столична дирекция на вътрешните работи, казусът бе развързан. Разследването потегли от една точка, само че претърпя поврат, като се откри, че брачният партньор и негови близки имат присъединяване в убийството на дамата. По случая все още има двама арестувани, на които са повдигнати обвинявания.
 
Награда за „ Граждански принос ” - „ Полицай на годината 2021 “
 
Учениците Живко Иванов, Радослав Иванов и Григор Бараков от гр. Стара Загора . Наградени са за проявена гражданска позиция, храброст при задържане на разположение, причинител на тежко престъпно закононарушение на 03.10.2021 година в гр. Стара Загора и за оказано подпомагане на чиновниците от ОДМВР - Стара Загора.

На 3 октомври 2021 година към 19.40 часа на кръстовище в гр. Стара Загора английски жител, управлявал лек автомобил, подхваща неразрешена маневра и удря мотоциклет. При случая мотоциклетът се отклонява и блъска юноша на 17 години и мъж на 53 години, които се движат по тротоара. Мотористът умира на място, пешеходецът е откаран в болница с тежки контузии, а чужденецът бяга от местопроизшествието.
 
Благодарение на намесата на тримата младежи, лидерът е открит и предаден на полицейските чиновници. Виновният е тестван с техническо средство за приложимост на алкохол и наркотични субстанции. Пробите му са позитивни. Той е арестуван. По случая е формирано досъдебно произвеждане.
 

Ердинч Аптиш. Награждава се за проявена предвидливост, храброст,  оказване на подпомагане и съответна помощ на органите на Министерство на вътрешните работи за задържане на причинител на тежко престъпно закононарушение.

На 29 ноември мъж от хасковското село Сърница стреля по комшия, нарани брачната половинка му с нож, а след това се укри. Последва незабавната реакция на институциите по търсене на въоръжения нападател.

Ден по-късно, в кърджалийското село Душка Ердинч Аптиш е атакуван с огнестрелно оръжие в личния си парцел. Той не губи хладнокръвие и лишава оръжието на нападателя, в който разпознава оповестения за търсене от Сърница. Стрелецът прави опит да го нападне и с нож, само че Ердинч го обезврежда с удар с приклада от отнетото огнестрелно оръжие. Следва позвъняване до чиновниците на реда от сектор Черноочене и задържането на нападателя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР