Отлагат се новите цени за онколекарствата. По-ниските и единни цени,

...
Отлагат се новите цени за онколекарствата. По-ниските и единни цени,
Коментари Харесай

Отлагат се новите цени за онколекарствата

Отлагат се новите цени за онколекарствата. По-ниските и единни цени, по които касата трябваше да заплаща онколекарствата на всички лечебни заведения, се отсрочват за 1 февруари 2024 година Това взеха решение на първо четене комисиите по опазването на здравето и по бюджет и финанси, с приемането на корекция в закона за бюджета на НЗОК.

С поправката се отсрочва за февруари 2024 година изискането здравната каса да заплаща на всички лечебни заведения всяко онколекарство по най-ниската реализирана цена, в което и да е лечебно заведение, написа Clinica.bg.

Целта на измененията е да спрат далаверите и източването на публичния финансов запас. Според някои това сега се случва посредством избрани лечебни заведения, които регистрират едни и същи медикаменти на по-високи цени от други, а касата им ги заплаща.

До момента липсва формален разбор от евентуалните последици на заплащането на всички лечебни заведения по най-ниските цени, реализирани в някоя от тях. Според здравните институции и депутатите тези промени са неизпълними. Според тях са прекомерно рестриктивни и могат да доведат до проблеми в снабдяването с медикаменти. На това мнение са и лечебните заведения и фарамцевтичните компании, дружно с Българския лекарски съюз.

Български лекарски съюз за онколекарствата

В отворено писмо от Българския лекарски съюз се изяснява методика, съгласно която български онкоболни пациенти могат да останат без животоспасяващи медикаменти. Ето какво разпространиха от съюза:

,,Със Закона за бюджета на НЗОК за 2023 година Народното събрание вкара ново предписание, съгласно което лекарствените артикули за онкологични болести ще се заплащат на цена, равна на най-ниската цена за същия лекарствен артикул, от доставените на всички лечебни заведения през предходния месец. Новото предписание би трябвало да бъде приложено от 1 октомври. Надзорният съвет на НЗОК одобри методика за неговото използване и я разгласява за публично разискване.

Новото предписание задължава НЗОК да заплаща даден лекарствен артикул на всички лечебни заведения, отчели го през настоящия месец, на цена, равна на най-ниската доставна цена, регистрирана от едно лечебно заведение за предходния месец. Така образуваната по изключение еднократна доставна цена за едно лечебно заведение би станала реимбурсна цена за всички останали лечебни заведения, закупили и приложили съответния лекарствен артикул.

Бихме желали да заявим сериозните си опасения, че по този начин признатата наредба може да усили задлъжнялостта на лечебните заведения. И  да остави хиляди онкоболни без животоспасяващи медикаменти.

Настояваме да предприемете незабавни дейности, с цел да не се допусне българските пациенти с онкологични болести да не могат да получат нужното им. ”

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР