Отлагат с 6 месеца Закона за социалните услуги, който породи

...
Отлагат с 6 месеца Закона за социалните услуги, който породи
Коментари Харесай

Отлагат с 6 месеца Закона за социалните услуги


Отлагат с 6 месеца Закона за обществените услуги, който породи неодобрение измежду част от обществото. Това реши на първо четене обществената комисия в Народното събрание.

Промените, които произтичат от закона, трябваше да влязат поетапно от идната година. Намерението е да се облекчи достъпът до обществени услуги и да се промени метода на даването им.

Създава се организация, която да следи за качеството на услугите и която ще лицензира доставчиците.

Национална карта ще демонстрира потребностите и ще задължава общините да разкриват съответната активност там, където има потребност от нея.

Ще има нова услуга – „ заместваща грижа ". Чрез нея, за малко, някой различен ще поема грижите за нуждаещия се.

Дебатите в обществената комисия в Народното събрание бяха съпроводени с митинг извън на хора, които подлагат на критика измененията.

„ Притеснява ме това овластяване на обществените служащи, съгласно мен огромна част от тях са некомпетентни, тормози ни слагането на всички деца в риск ", споделя уредникът на митингите Милко Божанков,

Месеци наред общественото министерство опровергава тезите на протестиращите. Върху Закона за обществените услуги е работено няколко години, минал е всички процедури за координиране и публично разискване, преди да се гласоподава.

„ Аз съм майка на три деца. Участвала съм в създаването на закона. Никога не съм си представяла, че някой може да интерпретира този законопроект като провеждащ антисемейна политика. Това е замяна на същността на самия закон ", споделя Миряна Сирийски, програмен шеф на фондация „ Светът на Мария ".

„ Законът за обществените услуги не се отнася до деца и фамилии. Законът за обществените услуги се отнася до центрове за хора с увреждания, до домове за остарели хора, грижа за бездомни деца, работа с деца, които са претърпели принуждение, това са обществените услуги ", съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Законът беше гласуван на първо четене през януари. Тогава всички депутати в пленарната зала бяха „ За ", демонстрират стенограмите. С консенсус мина и на второ четене. Впоследствие депутатите внесоха оферти - за редакция, за отсрочване, а от „ Атака " даже за цялостната анулация на закона. Сред причините - превръщал обществената поддръжка в услуга.

„ В търгашеска активност, която страната ще заплаща на компании да правят. Айде страната да си влезе във функционалностите ", декларира самостоятелният народен представител Десислав Чуколов от „ Атака”, само че не може да изброи пет обществени услуги, които са в закона и не споделя, че не е участвал в но, когато се е гласувало въпросното законодателство.

Сега 85% от обществените услуги се дават от общините, а останалата част - от неправителствени организации. А в последна сметка обществената комисия реши да отсрочи закона с половин година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР