Отлагането на олимпийските игри в Токио с една година заради

...
Отлагането на олимпийските игри в Токио с една година заради
Коментари Харесай

Наказани за допинг ще участват на олимпиадата заради отлагането

Отлагането на олимпийските игри в Токио с една година поради пандемията от COVID-19 ще облагодетелства спортисти, които са осъдени за приложимост на допинг. Атлетическият съюз по интегритет (AIU) заяви, че състезатели, които трябваше да пропуснат игрите поради санкции, ще могат да вземат участие през 2021 г. 

Световната антидопингова организация (WADA) постанова 4-годишни наказания, с цел да може провинилите се да пропуснат цялостен олимпийски цикъл. Отлагането в този момент обаче ще докара до невиждана обстановка. Президентът на AIU Брет Клодиър изясни, че съюзът няма по какъв начин да спре спортисти, чието наказване изтича през 2020, да вземат участие на олимпиадата през 2021, защото това може да докара до правосъдни каузи.

" Стандартното наказване, съгласно кодекса на WADA, е 4-годишна възбрана. Направено е по този начин, защото е обвързвано с олимпийския цикъл. Но в този случай, несъмнено, има особеност, защото олимпиадата бе отсрочена, тъй че някои спортисти ще се облагодетелстват от това. Това е злощастна обстановка, само че е ясна в юридическа рамка. Забраната е наложена за несъмнено време, не за избрани събития ", разяснява Клодиър.

Ситуацията обаче може да докара до по-тежко наказване за спортисти, които бъдат хванати с допинг след август тази година, защото те може да пропуснат не една, а две олимпиади - в Токио през 2021 и в Париж през 2024 . Клодиър призна, че пандемията въздейства доста и на допинг инспекциите.

" Ограниченията за придвижване в доста страни водят до тежко нарушение на тестването по света. Ние вършим инспекции в 100 страни, само че има разнообразни ограничавания във всяка страна, които се трансформират всеки ден или всяка седмица. Все още вършим проби там, където можем, само че има доста по-малко инспекции ", добави австралиецът.

Според него намаляването на броя на тестовете заради пандемията дава опция на спортисти да мамят, а организациите би трябвало да намерят метод да ги спрат.

" За нас инспекцията не се дефинира единствено от бройката направени проби. Използваме способи за следствие, с цел да сме сигурни, че тестваме точните спортисти в точното време. Фокусираме се върху високорискови атлети и желаеме да сме сигурни, че те са проверявани. Надяваме се да забележим смяна в борбата с допинга и повече организации да влагат в следствие, с цел да намерят корена на допинга, вместо да употребяват тестванията за фасада или за численост ", добави Клодиър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР