Отлага се протестът на жителите на аксаковското село Куманово. Поне

...
Отлага се протестът на жителите на аксаковското село Куманово. Поне
Коментари Харесай

Жителите на Куманово няма да протестират...засега

Отлага се митингът на жителите на аксаковското село Куманово. Поне към този момент. Той беше плануван за петък, само че след среща с кмета на общината Атанас Стоилов и кметския наместник в селото Атанаска Палашева хората взеха решение да отсрочат митинга си с два месеца. Ако не видят началото на предстоящата позитивна смяна, ще изразят недоволството си със затваряне на главен път. 

Около час и половина продължи срещата в Куманово. Пред локалното читалище се събраха стотина поданици на селото. Проблемите са доста, само че съществени са пътната инфраструктура и неналичието на публичен превоз. Обобщават ги Димитър и Данко.

" Нашата улица, горе долу бива, обаче, разрушава се всичко, то не се вижда тротоар някъде има ли, няма ли. Плащаш налози, защо ги плащаш? Сутрин има един рейс и вечер, слезеш в града, свършиш си работата и след това би трябвало да чакаш през целия ден ", споделя Димитър.

" Пътят за Каменар е на дупки. Тоя път, преди повече от 15-16 години, имах един трабант и се прибирах с него, две гуми едновременно спуках, има ги и в този момент ", спомня си Данко.

На срещата пристигнаха и от инициативния комитет в село Долище. Димитрина Иванова се оплака от окаяното положение на пътищата:

" Само се запълват дупки и ситуацията е много съществено и дори към този момент имаме гражданин на селото, който подаде тъжба и ще съди община Аксаково поради нанесени вреди на персоналния си автомобил. Вторият проблем е сметоизвозването, не стигат казаните. "

За среща с хората в село Куманово пристигнаха кметът на община Аксаково Атанас Стоилов и представители на общинския съвет. Идеята им беше да бъде показан новият кметски наместник Атанаска Палашева и нейните цели. Тя размени преди месец Иван Инджов, изпълнявал длъжността повече от 20 години. 

Атанаска Палашева изреди целите в програмата си – измежду тях и работа по неприятната инфраструктура:

" Засега дупките ще бъдат запълнени с фрезован асфалт. Всички улици са огледани. Пътят Каменар – Куманово е на територията на община Варна има опция за съглашение сред двете общини. "

Друг доста сериозен проблем е леглото на река Батова. Според поданици на Куманово то не е почиствано с десетилетия. Заместник-кметът на община Аксаково инж. Красимира Дянкова съобщи, че и тази година е имало комисия, която е огледала коритото на реката и е проверила дали има потребност от разчистване:

" Действително през обитаемото място минава дере, което е създавало и преди проблеми, заради което аз и на предходното заседание преди две години ви споделих, че за мен този регион е рисков и при всички положения ще подготвим план за цялостна промяна на дерето. И предходната година сме го почиствали отчасти. "

Кметът на общината Атанас Стоилов съобщи, че може да се ангажира със периоди единствено за това, което е изпълнимо и уточни, че до края на август може да се реши казусът с осветлението. 

В последна сметка кумановци взеха решение да дадат два месеца на общинската администрация, само че в случай че и след приключването им няма съответни ограничения и дейности, ще излязат на митинг.


Чуйте целия репортаж в звуковия файл:

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР