Откриването на македонския клуб Никола Вапцаров в Благоевград е отлична

...
Откриването на македонския клуб Никола Вапцаров в Благоевград е отлична
Коментари Харесай

Мицкоски счита клуба в Благоевград за обединителен

Откриването на македонския клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград е отлична опция върхът на страната да се сплоти. Това съобщи водачът на опозиционната северномакедонска партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в изявление за портала A1 ON.

Мицкоски акцентира, че клубът в Благоевград, който ще бъде открит в неделя, носи името на историческа персона, която сплотява всичко, за разлика от имената на български културни центрове, които са кръстени на потвърдени сътрудници на българския фашизъм.

" България не може да одобри това като провокация, тъй като ние не откриваме македонски културен център, който носи името на потвърден фашистки колаборационист. Македонският народ е антифашистки и по този метод е основал своята страна на основата на битката против фашизма. Тези две неща не могат да се комбинират едно с друго ", сподели Мицкоски.

Според него не македонците отхвърлят идентичността на българите , само че България отхвърля македонската и тук има основна разлика.
 Пендаровски праща представител на откриването на клуба в Благоевград
Пендаровски праща представител на откриването на клуба в Благоевград

Няма да участва персонално заради задължения

" Ако отхвърляме идентичността на българите и споделяме, че са македонци, тогава може би ще има някакъв знак за тъждество. Но ние просто отиваме да подкрепим нашите хора, подаваме им ръка и им споделяме, че не сте сами хора, ние сме дружно с вас, без никакви опити за интервенция във вътрешните работи на източната ни съседка. Нека просто почитаме нашите и по този начин почитаме и непознатите ", споделя Мицкоски.

Той за следващ път удостовери позицията на ВМРО-ДПМНЕ, че партията няма да поддържа конституционни промени и включването на българите в Конституцията, в случай че не бъдат получени твърди гаранции от Европейския съюз за македонската еднаквост, включително и езика, и че двустранните въпроси, те към този момент няма да бъдат опция за ново несъгласие, до момента в който страната не стане член на Европейски Съюз.

Според Мицкоски при сегашните условия и условия ВМРО-ДПМНЕ няма да гласоподава за промени в Конституцията.

" Още през февруари тази година споделих, че са нужни гаранции и две съществени гаранции са значими, за нашата македонска еднаквост, която включва езика, и за обстоятелството, че от самото начало ни убеждаваха, че двустранните въпроси към този момент няма да бъдат опция някой да наложи несъгласие, до момента в който Македония не стане член на Европейския съюз ", сподели Мицкоски.

Попитан дали знае за друга страна, която е получила такива писмени гаранции, Мицкоски отговори, че не знае друга европейска страна, която да е " присъединила двустранно съглашение " в преговорната рамка.

" Не познавам друга европейска страна, в която има двустранни съглашения в границите на договарянията, която е част от Европейския съюз, тъй като ние сме специфичен случай, тогава ще се държим настрана ", сподели Мицкоски.
 Министерство на външните работи: Антиевропейски сили стоят зад македонисткия клуб в Благоевград
Министерство на външните работи: Антиевропейски сили стоят зад македонисткия клуб в Благоевград

Според Костадин Коджабашев това е опит изкуствено да се предизвика напрежение от двете страни на границата

Припомняме, че и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, и министърът на външните работи Буяр Османи оповестиха, че няма да участват персонално на откриването на клуба. 

Османи разгласи, че  смята, че, открити в РСМ, са от изгода, както на " македонската общественост " в България, по този начин и на българската общественост в страната му.

Министерството на външните ни работи разкритикува основаването на македонистки клуб в Благоевград от неразрешената организация ОМО Илинден.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР