Откриването на лекарство срещу коронавируса е сред четирите топ здравни

...
Откриването на лекарство срещу коронавируса е сред четирите топ здравни
Коментари Харесай

Проф. Петко Минчев: БЦЖ ваксината има въздействие срещу коронавируса

Откриването на лекарство против ковид е измежду четирите топ здравни целта. Това съобщи експертът по белодробни заболявания проф. Петко Минчев, дълготраен началник на детската клиника по белодробни заболявания и народен съветник в предаването "120 минути “ по БТВ.

"Извън подозрение е смисъла на БЦЖ имунизацията за противодействието на разпространяването на ковид и ниската смъртност от болестта в България ", сподели още той.

Имунолог: Ваксината БЦЖ е бонус за българското население

"БЦЖ не нападна директно вируса, няма антивирално деяние, само че е доста мощен имуностимулатор на три равнища на имунната отбрана. Неспецифичната отбрана – левкоцити и макрофаги при всяка зараза, клетъчната отбрана – характерно аргументиран клетъчен имунитет. При която и да е зараза Т-клетките имат доста огромно антибактериално и антивирално деяние “, разкри проф. Минчев.

Като образец за ролята на БЦЖ имунизацията против ковид, професорът уточни разликите сред броя на инфектираните и умрелите от вируса у нас и прилежаща Румъния, където имунизирането с нея е прекъснато и заболеваемостта е 8 пъти по-висока, а смъртността – 10 пъти. Подобна е обстановката и сред други две прилежащи страни – Португалия, където е имало имунизация до 2016 година, и Испания без планувано имунизирано.

Смъртността от COVID-19 в страните с всеобща имунизация с БЦЖ е шест пъти по-ниска

"Много е значима здравната просвета на популацията -тя би трябвало да се издигне в фетиш. Трябва да съблюдаваме брилянтна хигиена “, приключи проф.Петко Минчев.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР