Откриването на античния град от 3-4 в.след Христа по бъдещето

...
Откриването на античния град от 3-4 в.след Христа по бъдещето
Коментари Харесай

Инициативният комитет за защита на античния град стои на позицията за изместване на трасето на магистрала “Струма“

Откриването на античния град от 3-4 в.след Христа по бъдещето трасе на Автомагистрала “Струма “ сблъска позициите на протестиращи, на община, на археолози и специалисти. Самият министър председател Борисов даде период от 2 месеца на специалистите да му дадат решение което да отбрани хем археологията, хем автомагистралата. Според археолога доцент Здравко Димитров, който управлява разкопките, най-хубавия вид е да се извади всичко скъпо от откритото до тук и да се реалокира в посока запад от трасето на автомагистралата, където в действителност лежи главния древен град  и още не е разкопан.
 31776071_1724165771001164_421725810911608832_n  img_0630
След като се реалокират значимите находки, от горната страна може да се прокара трасето на автомагистралата. Това е тезата на археолога, която пази. Точно на противоположното мнение са обаче петима съветници и образувания предприемчив комитет за отбрана на античния град, които проведоха два митинга.

Те считат, че наложително би трябвало да се реалокира трасето на автомагистралата и да се резервира в цялостен достоверен тип античния град, за който се допуска, че е Скаптопара.

Инициативният комитет управляван от Лазар Андреев даде бирфинг, на който обявиха,че според  тях преместването ще коства към 4,5 млн. евро, а не 45 милиона евро, както споделят есперти.

Изчисленията били направени от  българска компания, която е правила 90 км автомагистрала през Карпатите в Румъния, по-тежка от тази, която ще мине през Кресненското дефиле. Според специалистите трасето край Благоевград може да се премети с по 280 метра от двете страни, тъй че да се запази античното населено място.

Икономическата аргументация на специалистите, употребени от Инициативния комитет, сочи, че трасето на автомагистралата може да се реалокира с по 280 метра от двете страни. В този вид ще има 36 декара за отчуждаване, заложени са по 1500 лв. на декар, въпреки че до момента се е плащало по 200 лв. на декар.

„ Общата сума – за отчуждаване на земи, за изграждане на тези близо 600 метра автомагистрала, за нов план, ще коства в най-лошия случай не повече от 4,5 милиона евро. Затова не сме съгласни да се хвърлят в пространството доста по-големи и нереални числа, от рода на 45 милиона евро за пренасяне на трасето”, каза  Лазар Андреев.

Според комитетът изместването нямало и да забави доста бъдещето трасе. Общината също желае да се запази античния град и от него да се направи музеен парк навън.

Те обаче одобряват тезата на археолозите, които споделят, че е допустимо преместването на най-важните находки и автомагистралата да се построи безпроблемно. Според археолозите материала на обекта са нетрайни и от дъждовете ще се изрони самичък. А същинските скъпи находки са в действителност по-нагоре и още не са разкрити. Явно е, че другите тези ще се сблъскат и на идната сесия в петък в Благоевград, когато ще се вземе решение дали да се организира референдум измежду благоевградчани по проблема.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР