Откривам новия завод за вело..., за вело... Абе за колелета

...
Откривам новия завод за вело..., за вело... Абе за колелета
Коментари Харесай

Ето Ги 10-Те Култови Реплики, С Които Винаги Ще Помним Тодор Живков!

" Откривам новия цех за вело..., за вело... Абе за колелета "

" Тази година цех за полупроводници, следващата година - за цели проводници "

" Добър публицист е този, който написа не това, което се приказва, а това, което би трябвало "

" Сега всеки ден, всеки час има материал за митингова проява (демокрация)! "

Кой е Тодор Живков

Роден на 7 септември 1911 година в Правец, Орханийско (старото име на Ботевград). Има един брат и две сестри.

През 1930 година става член на Български комунистически юношески съюз. След това приключва гимназията в Правец, а по-късно се мести в София, където приключва междинното полиграфическо учебно заведение. От юли 1938 до ноември 1942 година краткотрайно обитава в селата Дъскот, Лесичево, Говедарци, където е разпределена като участъков доктор неговата брачна половинка Мара Малеева. През 1942 година в Говедарци се ражда щерка им Людмила, а малко по-късно фамилията се открива в столицата.

След Деветосептемврийския прелом Тодор Живков е назначен от новия вътрешен министър Антон Югов за основен контрольор в дирекция " Униформена милиция " с чин подполковник. През идната година става и кандидат-член на Централен комитет на Българска комунистическа партия, с което попада в кръга на висшата партийна номенклатура.

През 1945 година за пръв път става депутат, какъвто остава до 1990 година

От януари 1948 година Живков е първи секретар на Градския комитет на Българска комунистическа партия в София, както и ръководител на Градския комитет на Отечествения фронт (ОФ). На 16 януари 1950 година става секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия, а от юли 1951 до ноември 1989 година е член на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия.

След Априлския пленум през 1956 година Тодор Живков се затвърждава като единствен водач на партията.

На 19 ноември 1962 година той е определен за ръководител на Министерския съвет и остава на този пост до 9 юли 1971 година, когато е завещан от Станко Тодоров. След приемането на новата конституция през 1971 година Тодор Живков става ръководител на новосъздадения Държавен съвет на Народна република България (фактически държавен глава).

Заема тази служба до 17 ноември 1989 година, когато е завещан от Петър Младенов.

На състоялия се на 10 ноември 1989 година пленум на Централен комитет на Българска комунистическа партия, Живков подава оставка. През декември той е охулен и изключен от партията.

Главната прокуратура стартира против него 5 каузи.

През 1990 година е формирано дело за насилствената промяна на имената на българските турци и насилственото им изселване от 1984 година до 1989 година

През 1991 година стартира развой за нелегално разпределяне на жилища, коли и представителни пари от Управление безопасност и охрана (Пето управление н (Управление сигурност и охрана).

На 4 септември 1992 година Върховният съд го признава за отговорен и го осъжда на 7 година отнемане от независимост. Той би трябвало да върне на страната и сумата от 7 млн. лева През януари 1994 година присъдата е доказана. След две години обаче общото заседание на наказателните колегии анулира присъдата му поради напредналата му възраст.

На 8 юни 1993 година е формирано делото за така наречен " лагери на гибелта ". Привлечен е като обвинен и по делото за разпределяне на несъбираеми заеми и помощи на разрастващи се страни и комунистически партии, с което е ощетен държавният бюджет.

Обвинен е и по така наречен дело " Фонд Москва " (Дело №2) за подкрепяне на интернационалното комунистическо придвижване.

Тодор Живков умира на 5 август 1998 година в София, България. След гибелта му всички обвинявания против него отпадат.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР