Откритията им за модификации на нуклеотидни бази (градивните елементи на

...
Откритията им за модификации на нуклеотидни бази (градивните елементи на
Коментари Харесай

Нобелова награда е за открития, станали основа на ваксините срещу COVID 19

Откритията им за модификации на нуклеотидни бази (градивните детайли на ДНК и РНК) разрешиха създаването на ефикасни иРНК ваксини против COVID-19, се споделя в известие на Нобеловия комитет. Престижната премия носи и 11 милиона шведски крони (около Щатски долар 1,56 милиона), които двамата учени ще поделят.

Д-р Карико е старши вицепрезидент в BioNTech до 2022 година, а по-късно - консултант на фармацевтичната компания. Тя е професор в университета в Сегед в Унгария и помощник-професор в Медицинския факултет „ Перелман ” към Университета на Пенсилвания, където доктор Вайсман е професор, откривател на ваксини. През 2005 година двамата откриват механизъм, който не разрешава на имунната система да възбуди възпалителна реакция против лабораторно основана иРНК.

„ Тазгодишната Нобелова премия признава тяхното фундаментално научно изобретение, което промени радикално нашето схващане за взаимоотношението на иРНК с имунната система и оказа огромно влияние върху обществото по време на неотдавнашната пандемия “, споделят от Нобелови комитет.

Производители на най-известните ваксини, основани на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР