Откритието на германски учени обещава нова перспектива за електрониката(снимка: TUM) Германски

...
Коментари Харесай

Странен полупроводник открива нов път за електрониката


Откритието на немски учени дава обещание нова вероятност за електрониката
(снимка: TUM)

Германски учени имат намерение да основат полупроводник, който шеговито може да бъде наименуван транзистор на Шрьодингер. В прочут смисъл той е и не е по едно и също време полупроводник, което е близо до известния умствен опит с котка, която е по едно и също време жива и мъртва.

Най-простото полупроводниково устройство е диод. Той организира ток в една посока, което се дължи на неговата конструкция – композиция от два полупроводникови материала с друга проводимост.

Материал с електронна проводимост (n-тип) се получава посредством легиране на силиций с фосфор, арсен или антимон, което прибавя свободни електрони към него. А легирането с бор, алуминий и галий свързва свободните електрони и трансформира материала в полупроводник p-тип (дупка).

Група откриватели от Техническия университет в Мюнхен (TUM) са разкрили материал, който според от температурата показва n- или p-проводимост или даже се изключва.
още по темата
Разработван в продължение на 12 години, материалът Ag18Cu3Te11Cl3 се състои от сребро, мед, телур и хлор и показва n- или p-проводимост без легиране, което дава обещание да промени фрапантно метода към производството на полупроводници.

За да извършите np преход или просто казано диод, е задоволително да създадете температурна разлика от няколко градуса в новия материал. Важното е, че работната температурна разлика е в диапазона на стайната температура, което значи, че материалът е подготвен за незабавна практическа приложимост.

Необикновеният полупроводник обезпечава n-проводимост при 22°C и p-проводимост при 35°C. Ако се отстрани температурната разлика, диодът на това място няма да стане електронно устройство. При основаване на температурна разлика, диодът ще се появи още веднъж.

С транзистор на основата на подобен материал ще се случва същото. Равномерното нагряване (или охлаждане) ще го изключва от електронната верига, а температурният градиент ще го върне назад във веригата. В този случай, физически, транзисторът постоянно ще остане на едно и също място.

Учените към момента не са разкрили концепциите си за внедряване на откритието в действителна електроника, само че са уверени, че новият полупроводник сигурно има голям капацитет за приложение в практиката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР