Открити са доказателства, че на Земята е съществувал живот преди

...
Открити са доказателства, че на Земята е съществувал живот преди
Коментари Харесай

Намерени са следи от живот на 4 милиарда години

Открити са доказателства, че на Земята е съществувал живот преди 3,95 милиарда години. Новата находка съставлява най-ранната диря на живот с над 200 милиона години по-рано от предходни свидетелства, обявиха откривателите.

Следите са открити от група японски учени благодарение на разбор на изотопния състав на въглерода в графитни и карбонатни минерали, открити на полуостров Лабрадор в Канада, от първата епоха Еоархай от еона Архай, траяла преди от към 4 милиарда до 3,6 милиарда години. По това време са се появили примитивна атмосфера и океани, както и най-старите признаци на живот, оповестява Live Science.

Проучването е оповестено в списание Nature.

Точното време на възникването на живота на Земята остава незнайно даже с акуратност от стотици милиони години. Най-старите надеждни доказателства за съществуването на живот до момента са на възраст 3.7 милиарда години. Тези строматолити в дормацията Исуа са морските отлагания, насъбрани от микроорганизми. Седиментните скали на тази възраст са доста малко, тъй че обстоен разбор на всяка от тях е извънредно значим. Например, преди няколко години изследвания, основани на изотопния състав на въглерода в циркони, демонстрираха допустимо битие на живот преди към 4,1 милиарда години. Но подобен изотопен състав може да е провокиран от други аргументи.

В новата си работа японски учени проучват състава на седиментните скали на възраст от 3,95 милиарда години от полуостров Лабрадор в Канада и откриват следи от живот. Изследователите проучват няколко проби фини зърна, взети от разнообразни места в региона на Сейнт Джон. В тези скали се откриват зърна от графит под формата на елементи от продълговата форма с дължина от 10 до 100 микрона.

Изследвани са най-старите известни метаморфни седиментни скали, които са кристализирали поради високите налягания и температури на покрилата старите седименти по-нова канара.

Учените дефинират състава на въглерода, който се съдържа в скалите в графитни и карбонатни форми. Общото наличие на органически въглерод в тези скали е от 0,02 до 0,62%. Обикновено това равнище на въглерод дава отговор на по-младите скали. Учените обаче откриват, че температурите на кристализация на минералите, съдържащи въглерод и на минералите към тях, са идентични. Това допуска, че такова извънредно въглеродно наличие не е резултат от замърсяване от по-млади скали.

Но единствено по себе си ниското наличие на въглерод не може да бъде доказателство за съществуването на живот. За по-пълен разбор учените изследват и изотопния състав на въглерода за двете форми на въглерода (изотопите на един детайл се разграничават по броя на неутроните в техните атомни ядра).

Предишни проучвания допускат, че животът може да докара до графит, който е обогатен с леки изотопи на въглерод.

Оказва се, че разликите в изотопния състав сред графита и карбонатните форми доближават 25 о/оо (промила). Според учените това е повече, в сравнение с в сеизмичните скали на турбидита, открити във групировката Исуа и недвусмислено приказва за биогенния генезис на органичната фаза на въглерода.

Такава разлика може да се получи единствено от виталната активност на автотрофни организми, които употребяват цикъла на Калвин или обърнатия цикъл на Кребс (вж " Фотосинтеза " ). По този метод наличието на въглерод и разликата в изотопния състав сред другите му форми недвусмислено демонстрират биогенния генезис на въглерода.

Възрастта на Земята е избрана на 4,5 милиарда години, по този начин съгласно новото изследване, се оказва, че животът може да е зародил единствено 500 млн години след образуването на нашата планета.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР