Открихме огнище на африканска чума в село Тутраканци. Пробите бяха

...
Открихме огнище на африканска чума в село Тутраканци. Пробите бяха
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ: Евтаназираме чумавите свине още тази нощ

Открихме огнище на африканска чума в село Тутраканци. Пробите бяха изпратени в референтната лаборатория за африканската чума, като се оказаха позитивни. Важното е ограниченията ни да бъдат незабавни, с цел да не се популяризира чумата. Чумавите прасета ще бъдат евтаназирани и загробени още тази нощ. Това съобщи шефът на Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ) Дамян Илиев на ексклузивен брифинг.

"Чумата е открита при притежател на 7 свине в с. Тутраканци, който е извикал ветеринарен доктор. Три от животните са умрели. за което са били осведомени и формалните лекари във Варна. С полицията сме взели ограничения да се ограничи придвижването в селото, ревизират се всички коли за прасета и свински артикули. Общо свинете в селото са били 30, само че са останали 23 ", разяснява Илиев.

"През последните две години се опитахме да създадем по този начин, че чумата да не влезе в България. За нас не е изненада, че това се случи, тъй като това е един извънредно нападателен и резистентен вирус ", добави той.

"Старанието на БАБХ е да не допуснем това, което стана в Румъния. Там броя на болните прасета е 200 000. Огнището в България потвърди, че африканската чума може да се популяризира през много от ограниченията, които страните вземат ", сподели още той.

"В Латвия има 10 огнища при домашни прасета, в Литва 47, Румъния е с над 900, а в Украйна има 75 огнища. При дивите прасета в Естония има 190 огнища ", разкри Дамян Илиев.

"Болестта наближи индустриалните ферми. Нашите ферми са на равнището на тези в Дания. Важно е да опазим тези ферми, в противоположен случай икономическите загуби ще са огромни ", съобщи шефът на БАБХ.

"За в този момент няма пробив в огромните фермите. Опасността идва от прасетата в "задния двор ", а точно стопаните вършат индивидуален опит да си лекуват прасетата, само че в случай че това не се случи ги колят. Така и се разнася чумата, само че местото не е рисково за хората ", приключи Илиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР