Oткриха сезона за лов на диви прасета. Близо 70 хил.

...
Oткриха сезона за лов на диви прасета. Близо 70 хил.
Коментари Харесай

Oткриха сезона за лов на диви прасета

Oткриха сезона за лов на диви свине. Близо 70 хиляди ловци би трябвало да се съобразят с ограниченията за биосигурност поради африканската чума по свинете. Полицейски екипи и чиновници на Регионалната дирекция по горите в Бургас вършиха взаимни инспекции на ловните дружинки в първия ден на лова и дадоха специфични указания за отстрел на диви прасета.


Едни от най-големите дружинки в Карнобатско са в село Детелина и в село Сигмен, което се намира единствено на десетина километра от свинекомплекса в Зимен. Дружинката от Сигмен има 50 ловци и от дълго време е предизвестена за условията за отстрел поради огромната популация на дива свиня.
Валентин Георгиев - ръководител на ловната дружинка в с. Сигмен: Установяваме, че дивите прасета стартират да се прасят когато и да е на годината, не може в този миг да има прасенца, които в този момент са опрасени, това не е обикновено, те би трябвало да се опрасят на пролет.
Инструкторите припомнят, че е желателно да се стреля по млади свине и по мъжки екземпляри. Ако се откри пък умряло прасе, незабавно би трябвало да се осведомят ветеринарните управляващи.
Тодор Славов - ловджия: Задължително трихинелоза и в този момент около чумата. Нямаме до момента животно, което да не е изследвано, да се употребява и популярност Богу нямаме нищо.Петър Иванов - мл. полицейски контрольор по КОС-Карнобат: Стрелба единствено по ясновидима цел, кучета знаете, че има ограничавания до 10, стерилизация на транспортните средства и на ловците след привършване на лова.
Дивата свиня се счита за главен пропагандатор на болестта от чума и този сезон ловът ще бъде позволен в 3, вместо в досегашните 2 дни седмично. Само през последната седмица са подготвени над 250 ловци, споделиха от Регионалната дирекция по горите в Бургас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР