Откриха паметник на Емил Димитров в Плевен. "Горди сме, че

...
Откриха паметник на Емил Димитров в Плевен. "Горди сме, че
Коментари Харесай

Паметник на Емил Димитров беше открит в Плевен


Откриха монумент на Емил Димитров в Плевен.



"Горди сме, че живеем в град, който е дал на света обилие от големи гении ", съобщи кметът на Плевен Георг Спартански при откриването на паметника на именития артист и композитор. Това беше един от акцентите в програмата на празника на града на 16 май.

"Трябва да почитаме вулканичните гении на изкуството, популяризирали Плевен и България ", сподели Спартански и напомни, че в плевенския край са се родили невероятни гении като Емил Димитров, Гена Димитрова, Катя Попова, огромни поети, писатели, художници и доста други създатели.

Паметникът е в цялостен растеж и е повдигнат до огромния шадраван в региона на Водната каскада, прецизира Българска телеграфна агенция. Средствата са събрани посредством дарителска акция. Той е дело на плевенския ваятел Константин Симеонов - Костика.



Хиляди жители и посетители на града се събраха за празника на централния площад "Възраждане ". По този мотив бе отслужен молебен за здраве и благополучие. С тържествена сесия на Общинския съвет бяха отличени новите почетни жители на общината - проф.д-р Славчо Томов - ректор на Медицинския университет в града и Иван Миндиликов /посмъртно/ някогашен кмет на града от 1923 до 1931 година.

Въздействащ бе празничният обред на площада, който стартира с химните на България и на Обединена Европа, издигане на знамената им, дружно с флага на Плевен. През множеството бе основан първи гвардейски училищен духов оркестър, след което се състоя спектакъл-церемония "Искри " на Националната гвардейска част.

По мотив празничните прояви се получиха приветствени адреси от президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов, министъра на правораздаването Цецка Цачева. За случая пристигнаха доста посетители, депутати, делегации от побратимени на Плевен градове от Русия, Македония, Полша, Гърция, Румъния, Испания.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР