Откриха огнище на птичи грип (Инфлуенца А) в с. Главиница,

...
Откриха огнище на птичи грип (Инфлуенца А) в с. Главиница,
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип в с. Главиница

Откриха огнище на птичи грип (Инфлуенца А) в с. Главиница, област Пазарджик. За това заяви Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). В обекта се оглеждат към 248 кокошки носачки.

Умъртвени са 18 заболели животни

Вирусът е открит при осъществяване на надзор в 10-километровата зона, която беше основана за наблюдаване към огнището на Инфлуенца по птиците, записано на 26 октомври в землището на с. Мало Конаре.

С цел ограничение на болестта и недопускане на разпространяване е издадена заповед за умъртвяване на заболелите и контактни птици в обектите. Около засегнатия обект е избрана 3-километрова защитна зона, която обгръща селата Главиница, Алеко Константиново, Мокрище и Пазарджик.

Вирусът е открит в животновъден обект, в който се отглеждат към 171 000 кокошки

Установена е и 10-километрова следена зона в община Пазарджик. В нея попадат селата Звъничево, Ляхово, Паталеница, Црънча, Братаница, Дебръщица, Огняново, Синитово, Мирянци, Мало Конаре, Добровница, Драгор, Ивайло, Сарая, Юнаците, както и селата Капитан Димитриево и Радилово от общ. Пещера.

Снимка: БГНЕС

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, фураж за птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

Под наблюдаване са над 10 села

От БАБХ припомнят, че птичето месо и артикули от обект, в който е открито огнище на птичи грип, не съставляват заплаха за човешкото здраве.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР