Откриха ново находище Родопски крем (Lilium rhodopaeum) в района на

...
Откриха ново находище Родопски крем (Lilium rhodopaeum) в района на
Коментари Харесай

Намериха находище на застрашеното цвете Родопски крем край Лъки

Откриха ново находище Родопски крем (Lilium rhodopaeum) в региона на село Джурково, община Лъки. Находището е намерено инцидентно от планинари, по време на почистване и маркиране на туристически маршрут в региона. То се намира в мъчнопроходим каменист терен на надморска височина 1700м., с обща повърхност 60кв.м, в която са преброени към 16 екземпляра от предпазени тип, в друга фаза на разцвет.

Родопският крем се среща на още няколко места в Родопите – в предпазените местности Ливадите, село Сивино и Куцинско тресавище край с. Проглед, резерват „ Сосковчето “ край Смолян, край селата Стойките и Кремене и местностите Циганско градище и „ Кичик кая “ край град Рудозем.

Видът е с природозащитен статут „ сериозно заплашен “ и е включен в Червената книга на България. С цел ограничение на антропогенното влияние, оказващо се главен лимитиращ фактор за естественото разпространяване на типа, огромна част от находищата на растението са оповестени за предпазени територии според Закона за предпазените територии.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР