Откриха наднормено съдържание на желязо и хром във водата на

...
Откриха наднормено съдържание на желязо и хром във водата на
Коментари Харесай

Откриха завишени желязо и хром във водата на три села

Откриха наднормено наличие на желязо и хром във водата на три села в Свищовско, оповестява БНР. Регионалната здравна ревизия във Велико Търново задължи водоснабдителното сдружение за района да обезпечи качествена питейна вода.

След хроничния проблем със наличието на манган в питейната вода на свищовските села, които се водоснабдяват от локални водоизточници, последните проучвания на РЗИ демонстрират над два пъти наднормено наличие на желязо в питейната вода на село Българско Сливово.

Директорът на РЗИ-Велико Търново доктор Евгения Недева посочи, че няма здравословен риск, само че се основават проблеми за работата на водоснабдителната система.

Тя уточни, че при наднормено наличие на манган и желязо в тръбите прорастват избрани типове водорасли и те запушват лумена на тръбите.

В питейната вода на Драгомирово и Совата пък е нараснало наличието на хром.

Здравната ревизия е издала наставления до ВиК „ Йовковци “ да обезпечи безвредна и чиста питейна вода за популацията в трите села.

С началото на дейния аграрни сезон е открито и наднормено наличие на нитрати във водата за свищовското село Овча могила.

Десет села в региона са на воден режим.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР