Откриха криминалното ядро на планетата в България. Това се оказва

...
Откриха криминалното ядро на планетата в България. Това се оказва
Коментари Харесай

Репортаж: Столипиново - най-страшното ромско гето на планетата

Откриха престъпното ядро на планетата в България. Това се оказва квартал Столипиново в Пловдив.

Така Лента.ру благодарение на Instragram изследвала едно от „ най-ужасните петна “ на картата на света и споделя за него за да защищити туристите от възможен техен разсеян избор.

Колкото и да е необичайно, написа изданието, престъпното ядро на планетата се оказа в България – страна, която руснаците асоциират с евтини курорти, пророчицата Ванга и с поп краля Филип Киркоров. В град Пловдив се намира регион Столипиново, който е приет за най-опасния в света.

Столипиново, написа в материала, е считан за най-големия ромски квартал в Европа. Там на брега на Марица живеят към 50 000 души. Изданието отбелязва, че кварталът е кръстен на съветския военачалник Аркадий Столипин.

Визуално Столипиново е типично ромско гето, паралелно до многоетажните здания /основно панелни/ има нелегално издигнати частни огромни къщи и съборетини. Построените без позволение обекти от време на време биват разрушавани, само че на тяхното място бързо се появяват нови, също по този начин нелегално постройки.

Сивотата на постройките и всекидневния живот се освежава от ярките облекла и празниците. Жителите на региона опъват големи маси напряко по дворовете. Има още едно място за забавление – пътуващ цирк.

Богатите роми карат персоналните си коли и каруци, а елементарните вървят пешком. Правилата за придвижване по пътищата не се съблюдават, което непроменяемо предизвика спорове, написа изданието и бърза да напомни за антиромските митинги в село Катуница през 2011 година Срещу ромите тогава въстанаха жителите на над 10 български града. Столипиново трябваше да бъде защитавано от полицията.

Ромите не могат да живеят без обилни тържества. Сватбите тук са постоянно с обсег и не престават най-малко три дни /в богатите фамилии – седмица/, се споделя в материала и се разяснява, че по предписание разноските за празника се поемат от фамилията на младоженеца, като постоянно парите за това се събират още от раждането на сина.

Комуналните проблеми на региона са обусловени от износването на мрежата /там нищо не е ремонтирано от 1980-те години/ и неплатежоспособността на жителите му. Нарушеното водоснабдяване и проблемите със събирането на боклука за локалните хора са по-скоро норма в сравнение с изключение, написа изданието.

Ромите претърпяват прекъсването на тока доста по-тежко в сравнение с прекъсването на водата /която в някои нелегално издигнати къщи въобще липсва/. През 2002 година регионът безусловно въстана против градските управляващи, защото доставчикът напълно спря подаването на ток в Столипиново. Макар че към оня миг локалните хора дължаха няколко милиона евро за ток, токът беше пускан за по няколко часа през нощта, изяснява изданието.

Като цяло Пловдив се разграничава поразително от своя „ район-урод “ - това е един от най-старите градове в Европа. Древният център е добре непокътнат, там може да се видят останките на древен конгрес, стадион, спектакъл, други здания. През 2019 година Пловдив беше културна столица на Европа. В североизточната му част обаче се е образувало същинско гето, заключава съветското издание.

Източник: dnes.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР