Откраднатата картина на Ван Гог, която беше върната в торба

...
Откраднатата картина на Ван Гог, която беше върната в торба
Коментари Харесай

Показаха картината на Ван Гог, открадната през COVID и върната в торбичка на ИКЕА

Откраднатата картина на Ван Гог, която беше върната в торба на ИКЕА на нидерландски детектив, беше показана на публицисти за първи път в музей в Ротердам, заяви Агенция Франс Прес.

По картината " Градината на енорийския духовник в Нюнен напролет на 1884 година " още личат драскотини от кражбата и неприятното предпазване. Бяла диря в долния ѝ край е сериозна вреда, сподели реставраторката Марян де Висер. Тя минава през всички пластове - лака, боята, основата, която е бяла. Оригиналното платно също е леко развалено. 

Тази драскотина евентуално се дължи на удар с корав предмет. 
 " Градината на енорийския духовник в Нюнен напролет на 1884 година "   Изображение Groningen Museum via AP/БТА
Реставраторката изследва задълбочено картината, употребяваните материали, предходните реставрации, метода, по който е нарисувана. Марян де Висер към този момент е почистила картината и е отстранила част от лака. Това са подготвителни стадии за реставрацията. 

Картината ще бъде изложена за гости от 29 март в музея в Гронинген.  

Кражбата на картината от музея " Сингер Ларен " на 30 март 2020 година, през пандемията от COVID-19, влезе в заглавията на вестници по целия свят. Снимки от охранителна камера демонстрираха по какъв начин мъж влиза през стъклена врата, а по-късно бяга с картината на разположение. 

Името на мъжа, върнал картината, не беше разкрито. 

През септември 2023 година скъпата картина на Винсент Ван Гог беше открита от нидерландския " Индиана Джоунс на света на изкуството " Артур Бранд. 

Бранд е прочут арт детектив, профилиран в следствието на случаи с откраднати творби на изкуството.  

Творбата, оценена на сред три и шест милиона евро, беше открита в съдействие с нидерландската полиция.

По думите на детектива мъж, поискал да остане неизвестен, е върнал картината, увита в калъфка за възглавница и торба, след отправени апели от страна на полицията и на самия Артур Бранд.

Видеоклип, възложен от Бранд, показа как той разопакова картината в хола си, учуден от откритието. " Потвърждението, че това е откраднатият Ван Гог, беше един от най-великите моменти в живота ми. Не можех да допускам ", сподели тогава той пред Агенция Франс Прес. С детектива се свързва мъж, който споделя,  че желае да я върне. След като договарят известно време, Бранд убеждава мъжа, който съгласно него няма нищо общо с кражбата, да върне творбата на изкуството.

Творбата датира от началото на кариерата на Ван Гог, преди продуктивният  художник да се заеме с постимпресионистичните си картини като " Слънчогледите " и поразителните си автопортрети.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР