Отказът на ЕС да признае на Полша промените в съдебната

...
Отказът на ЕС да признае на Полша промените в съдебната
Коментари Харесай

Ди Велт: Полша получи тежък удар от ЕС

Отказът на Европейски Съюз да признае на Полша измененията в правосъдната ѝ система и да деблокира част от финансирането ѝ е " тежък удар " за Варшава, заяви вестник " Ди Велт ".

Става дума за спор сред Европейски Съюз и Полша по отношение на правосъдната система на страната. През юли 2021 година Съдът на Европейския съюз изиска прекъсване на работата на дисциплинарната камара на Върховния съд с аргумента, че тя може да заплаши безпристрастността и независимостта на съдиите. През есента на същата година съдът постанови Полша да заплаща ежедневна санкция в размер на 1 милион евро, до момента в който правосъдната ѝ система не бъде приведена в сходство с нормите на Европейски Съюз. През май санкцията набъбна на 160 млн. евро.
 Лайен: Полша не може да получи Коронавирус помощи
Лайен: Полша не може да получи Коронавирус помощи

Неизпълнени промени са повода

В последна сметка Полша одобри закон за унищожаване на дисциплинарната камара, само че Брюксел към момента смята напъните на Варшава за незадоволителни за използване на стандартите за господство на закона. Европейски Съюз блокира помощта за Полша в размер на 35 милиарда евро от специфичния фонд Коронавирус.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова е декларирала, че признатият от Полша закон не дава отговор на условията на Европейски Съюз. По-рано представител на Европейската комисия даде да се разбере, че Варшава не е изпълнила нужните условия за деблокиране на финансовата помощ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР