Отказът на американския президент Доналд Тръмп от ядреното споразумение с

...
Отказът на американския президент Доналд Тръмп от ядреното споразумение с
Коментари Харесай

Модерните оръжия на Иран – факт или измислица

Отказът на американския президент Доналд Тръмп от нуклеарното съглашение с Иран, новите наказания и заплашителните постове в Twitter покачиха напрежението в връзките сред Съединени американски щати и Иран. И до момента в който е общоизвестно, че американците разполагат с най-модерната войска в света, то Иран също има някои много любопитни планове.

Според специалистите, някои от футуристичните оръжия на Иран са чиста далавера, други са „тунинговани“ версии на остарели оръжия, само че трети са в действителност по силите на ислямската република.

Хеликоптерът HESA Shahed 285
Това е действително действителен хеликоптер създаден напълно в Иран. Максималната му скорост е 240 км/ч, с едно зареждане изминава към 800 километра, а оптималната височина, на която може да се изкачи е 4160 метра. Хеликоптерът е леко въоръжен, като разполага с една 7.62-милиметрова ПКМТ картечница и 14 броя 70-милиметрови ракети. Вертолетът може да е въоръжен и с ракети, които поразяват плавателни съдове, а скритото му оръжие е радар, предопределен за разкриване и следене на водни и наземни цели. Иран разполага с към 40 броя от HESA Shahed 285.

Стелтът Qaher-313
Това е един много необичайно изглеждащ аероплан, който най-вероятно в никакъв случай няма да полети, въпреки Иран да е показвал негови движещи се прототипи. На доктрина Qaher-313 би трябвало да е лек аероплан, можещ да носи до 2000 кг въоръжения и да има мощно понижена радарна видимост. Според специалистите поради дребните си размери и тегло, то е изцяло допустимо Иран да сътвори подобаващ мотор за самолета и той даже да има ниска видимост. Въпреки това анализаторите декларират, че с цел да остане самолета във въздуха, той ще има потребност от комплициран логаритъм и компютри. Преобладаващото мнение е, че Qaher-313 е по-скоро подправен план, само че иранците декларират, че създават интензивно самолета, който щял да се употребява за „тренировъчни и бойни“ задачи.

Танкът Karrar
Karrar е първият танк на Иран, а неговата орис ще реши бъдещето на прохождащата тежка оръжейна промишленост в ислямската република, която възнамерява да създаде 800 бройки от него. Танкът разполага с балистичен компютър, които оказва помощ за по-точното прицелване, с лазерен мерник и с други екстри, присъщи за модерните танкове. Karrar може да стреля по цели в придвижване, а западните специалисти го оприличават на Т-90, а за това съпоставяне оказва помощ фактът, че иранският танк идва с копие на съветската динамична ризница „Реликт“. Иранците обаче споделят, че танкът им е по-добър от общоприетия Т-90, въпреки и да разполага със същото 125-милиметрово оръдие. Руснаците естествено не са съгласни с това, заявявайки че доста от осъвременените детайли в Т-90 липсват при иранците и показаният първообраз е пребоядисан Т-72 с добавени ламарини, признавайки въпреки всичко Karrar за много положително копие на Т-90МС. Западните анализатори пък настояват, че иранците обичат да демонстрират прототипи на оръжия, които в никакъв случай няма да основат. Към днешна дата не е ясно дали производството на Karrar е в ход.

Дронът Fotros
Това е един от най-способните дронове на Иран, за който се твърди, че е копие на американския MQ-1 Predator. Fotros може да прекара 16 часа във въздуха, като за това време може да измине 2000 км. Според някои източници дронът има две разновидности – изцяло разследваща и такава, въоръжена с ракети въздух-земя.

Противовъздушна отбрана комплексът Bavar 373
Това е работеща Противовъздушна отбрана система, основана в Иран и с характерности доста близки до тези на съветският Противовъздушна отбрана комплекс С-300. Иран е основал изцяло самичък радарната част на комплекса, който има доста огромен обхват и може да следи 200 цели по едно и също време. Ракетите могат да смъкват цели на височина от най-малко 70 километра. Bavar 373 е действително оръжие, което обаче Иран надали ще успее да създаде в задоволително огромни бройки.

Торпедото Hoot
Това е суперторпедо, можещо да носи много мощна бойна глава и да се движи с оптималната скорост от 360 км/ч. Според анализаторите иранците са изкопирали руското торпедо „Шквал“. Това значи, че Иран разполага с торпедо, можещо да извади от строя американски самолетоносач. Не е ясно какъв брой бройки от Hoot са налични за прилагане.

Цялата публикация с изложба от фотоси вижте на Dir.bg

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР