Откъсваме пореден лист от календара. Отива си октомври, а есента

...
Откъсваме пореден лист от календара. Отива си октомври, а есента
Коментари Харесай

10 обагрени заглавия на книги с незабравими сюжети

Откъсваме следващ лист от календара. Отива си октомври, а есента е превзела времето на открито с цялата си хубост. Пъстра, вкусна, ароматна… Изпълваща сетивата ни до краен лимит.

Есен с мирис на ябълки и тиква, с цвят на кехлибар. Докосваме като за последно великодушния подарък от златни слънчеви лъчи. И на изпроводяк се любуваме на „ най-прекрасната усмивка на годината “.

Дните стават все по-кратки, нощите – все по-студени. Време е за обичана книга – ориси, които не познаваме, места, на които желаеме да бъдем.


Днес ви представяме най-актуалните оферти на издателство „ Колибри “. Заглавията, които провокираха голям интерес по време на кино-литературния фестивал Синелибри, както и новите издания през пъстроцветния месец октомври, свързани с годишнини и специфични дати.

Насладете им се, както се любуваме на есенните багри! Отдайте им се, както се отдаваме на загатна за отминалото лято! Приятно четене!

1. „ Соларис “
Станислав Лем

„ Соларис “ – най-известният разказ на Станислав Лем, един от великите международни майстори на научната фантастика, принадлежи към поджанра, изследващ контакта с извънземния разсъдък. Тази преведена на всички езици творба предлага истинска визия за непознаваемия непознат разсъдък, като дружно с това показва по неповторим и трогателен метод драмата на себепознанието и галактическите измерения на любовта.

Идеята за океана-мозък, заемащ повърхността на планетата Соларис и кадърен да придава веществен образ на човешките мемоари и мисли, не оставя равнодушни нито психолога Крис Келвин и сътрудниците му космонавти от галактическата станция, разказана в романа, нито милионите читатели на полския фантазьор. Нито известните режисьори Андрей Тарковски и Стивън Содърбърг, които екранизират творбата надлежно през 1972 и 2002 г.

На стогодишнината от рождението на Станислав Лем ИК „ Колибри “ предлага на почитателите на фантастиката нов, цялостен превод на издавания до момента цензуриран и скъсен вид на забележителния му шедьовър.

2. „ Тайната книга на Данте “
Франческо Фиорети

 10 обагрени заглавия на книги с незабравими сюжети

Преди 700 години, на 13 септември 1321 година, при доста съмнителни условия умира като заточеник в Равена Данте Алигиери, чиято велика „ Божествена комедия “ поставя началото на края на мрачното Средновековие в Италия, за първи път от цяло хилядолетие слага под въпрос правотата на църковните канони и отваря хоризонта за светската литература и изкуството на блестящия Ренесанс.

Франческо Фиорети въвлича читателя в една тайнствена и необикновено увлекателна история за интриги, безмилостни гонения и жестоки убийства, разиграли се на сцената на отиващото си Средновековие – синът на Данте настойчиво преследва убийците на своя талантлив татко, по пътя си среща монахини и кръстоносци, порочни свещеници и проститутки с положително сърце. И всички те търсят последния, скрития текст на поета, съдържащ неговите заветни, оракулски послания.

„ Тайната книга на Данте “ (2011) е дебютният разказ на Франческо Фиорети, който месеци наред не отстъпва от върха на литературните ранглисти, продадени са 700 000 екземпляра в Италия и още при излизането му авторските права са купени в 7 страни.

3. „ Непознатата щерка “
Елена Феранте

Защо Леда ненадейно прекъсва почивката си? Напуснала Неапол и към този момент преподавателка в университета във Флоренция, останала сама, откакто двете ѝ дъщери са отпътували при татко си в Канада, тя отива за няколко седмици на родния морски бряг, където се сближава с типичната потисната неаполитанка Нина и дъщеричката ѝ Елена.

И непринудено открадва и скрива куклата на детето. Защо? Замисляйки се над този собствен жест, Леда се връща в своето минало, напомня си времето, когато в устрема си към независимост е изоставила тригодишните си дъщери, размишлява над ролята си на брачна половинка и неосъщественото си майчинство.

По своя безподобен метод Елена Феранте рисува портрета на една модерна жена, предлагайки ни проницателен разбор на сложната и спорна женска орис. Ще успее ли Леда, осъзнала егоистичното си държание, този път да се покаже на висота? 

Почитателка съм на нейните романи и на метода ѝ да показва живота по този начин, както ние, дамите, го разбираме.
Зейди Смит

Винаги когато харесам някоя книга, намирам случай да я подаря на някого. И постоянно бих избрал един от романите на Елена Феранте.
Кен Фолет


4. „ Гримираната жена “
Франсоаз Саган

 10 обагрени заглавия на книги с незабравими сюжети

Корабът „ Нарцис “. Присъстват Олга Ламуру, протеже на кинаджията Симон Бежар; богатата Едма Боте-Льобреш и скучният ѝ съпруг; прелъстителният Жюлиен Пейра; Ерик Льотюйе и срамежливата му брачна половинка Кларис, която безрезултатно се пробва да се скрие зад грима си.

Тя точно е „ гримираната жена “, която интригува и вълнува. И която се влюбва в Жюлиен.

Историята се заплита, напрежението измежду пасажерите се повишава и светските пози стартират да наподобяват и жалки, и смешни.

Остра бдителност, бездънен психологизъм, явен рисунък, емпатия, нелишена от известна свирепост, грациозност на фразата – все присъщи черти от почерка на огромната Франсоаз Саган.

5. „ В гонене на светлината “
Оливър Стоун

Преди да се прочуе с „ Взвод “ в средата на 80-те години, Оливър Стоун е бил раняван във Виетнамската война, писал е с години сюжети, останали неосъществени, до момента в който си изкарва хляба с непрестижни работи в Манхатън.

Стоун, към този момент на 75, си напомня годините на креативно съзряване с всички триумфи и провали: подготовки с Ал Пачино за филм, който по този начин и не е заснет; потискащите демони на пристрастеността към кокаина; неуспеха на първите му два филма; рискованото му изследване на терен измежду наркокартелите в Маями за сюжета на „ Белязания “   и още много завладяващи истории.

„ В гонене на светлината “ е вълнуващ взор от вътрешната страна към преломния за Холивуд интервал на 70-те и 80-те години.

6. „ Зигмунд Фройд. Изцеление посредством духа “
Стефан Цвайг

 10 обагрени заглавия на книги с незабравими сюжети

„ Зигмунд Фройд “ е третата част от трилогията „ Изцеление посредством духа “, излязла през 1931 година В центъра на повествованието на Стефан Цвайг са биографиите на Франц Антон Месмер, Мери Бейкър-Еди и Зигмунд Фройд – персони, които всеки в своето време и в своята област, се пробват да търсят лек за тялото посредством душата.

Цвайг е един от първите немскоезични писатели, който признава въздействието, оказано му от Фройд, и който в личните си произведения се занимава с написаното от австрийския невролог. Самият той върви на съвещания в фамозния кабинет на „ Берггасе “19. Целта на студията му не е изложение на учението на Фройд, доста повече писателят се интересува от просветителската активност на лекаря и изрича възхищението си от мощния му темперамент.

Биографите на Цвайг преглеждат есето като тип самоанализа, стъпила върху правилата на психоанализата на Фройд.

7. „ Като мирис “
Ферзан Йозпетек

Една неделна заран Серджо и Джована чакат фамилни другари за обяд в уютния си апартамент в Рим. Малко преди появяването на гостите на вратата им звънва непозната жена с необикновена молба. Преди доста години тя е живяла в този дом и в този момент би желала да го прегледа за последно.

Така стартира една история, застрашаваща видимо спокойното и монотонно битие на Серджо и Джована, бележейки тях и приятелите им вечно.

Трилър на възприятията, по този начин разказват романа „ Като мирис ” на Ферзан Йозпетек, който посредством вълнуващи обрати придвижва читателите от днешно време към края на шейсетте, от Рим до Истанбул. Дали в случай че човек влезе в лабиринта на възприятията, ще успее да откри пътя назад към себе си?


8. „ Дегустаторките “
Розела Посторино

 10 обагрени заглавия на книги с незабравими сюжети

Германия, есента на 1943 година Двайсет и шест годишната Роза Зауер е избягала от бомбардировките в Берлин при родителите на своя брачен партньор в село Грос-Парч, единствено на няколко километра от Бърлогата на Вълка, скривалището на Хитлер.

Скоро след идването си Роза е определена за дегустаторка на Фюрера. Заедно с още девет дами всеки ден тя би трябвало да пробва ястията, предопределени за него, с цел да е несъмнено, че не са отровени.

С течение на времето сред дегустаторките се основават другарства, вражди, секрети съдружия. През 1944 година в казармата в Краузендорф идва нов пълководец от Секретен сътрудник, Алберт Циглер, който от първия ден постанова със строгостта си атмосфера на смут и боязън. Но сред него и Роза ще се зародят по-различни взаимоотношения…

Вдъхновен от същинската история на Маргот Вьолк, дегустаторка на Хитлер, романът споделя за невероятните събития в живота на една млада жена, изправена пред тежки житейски избори, разкъсвана от невъзможността да сложи ясна граница сред вярно и неверно, сред положително и зло.

9. „ Три етажа “
Ешкол Нево

 10 книги, подобаващи за коледен подарък

„ Три етажа “ на Ешкол Нево е игра с формата на самия разказ и с опитите на едно разнолико общество да открие своята еднаквост.

В жилищна постройка в предградията на Тел Авив се развиват три истории, като всяка от тях е разказана на някого под някаква форма – три монолога на три прочувствено разнообразни етажа.

Арнон живее на първия етаж със брачната половинка си и двете им дребни дъщери. Той споделя със остарял другар от армията паниката си за вероятността една от дъщерите му да е била полово измъчвана. На втория етаж Хани, млада майка с две деца, е наричана от съседите си „ вдовицата ”, тъй като брачният партньор ѝ непрекъснато пътува.

Чувствайки се изцяло сама, тя написа писмо до своя близка другарка, 9.в което разкрива страховете си. На последния етаж живее някогашният арбитър Девора, която поема по нов път в живота си в опит да се сдобри с отчуждения си наследник. Девора записва на остарял телефонен секретар известия до починалия си брачен партньор.

С всяко нанагорнище нагоре по етажите се приближаваме до кулминационната точка в нечий живот. Трите етажа са освен рамката на този построен от три елементи разказ, те са и трите съществени етапи съгласно теорията на Фройд за личностното развиване.

„ Най-важното нещо е да приказваш с някого. В противоположен случай, останал самичък, човек няма визия на кой от трите етажа се намира. “

Издателство „ Колибри “ не не помни и най-малките си читатели с цел да ги зарадва и въодушеви, както и техните родители, тъй като какво по-завладяващо от това, да се забавляват дружно.

Едно забавно есенно предизвикателство…

10. „ Проследи и оцвети. Линии, форми, букви “

 10 обагрени заглавия на книги с незабравими сюжети

След 4-годишна възраст настава смяна в психическото и обществено съзряване на децата. Те осъзнават, че пространството за изобразяване на предлагания лист има граници – долу и горе; дясна и лява граница, с които е належащо да се преценяват.

Настъпва моментът навреме да се употребява заложеният у всяко дете биологичен нюх за равновесие и хармония. Неусетно, само че целеустремено се овладяват графични умения и стартира подготовката на ръката за писане. У детето се построява мотивация и убеденост в личните благоприятни условия и стартира образуване на обща психическа подготвеност за учене. Затвърдяват се визиите на децата за детайлите на графичните знаци. Усъвършенства се фината им моторика и се развиват графичните им умения за насочване в необятен ред за писане и за верен захват на молива.

Дейности, които детето учи и упражнява:

  • рисува и написа детайли на букви;
  • оцветява в границите на контур;
  • дорисува прави и криви линии по пунктир;
  • познава знаците на основните печатни букви;
  • изписва линии и детайли по авансово указана посока за придвижване на ръката.
Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР