Откъс от драгоценното слово на Учителя Дънов (от цикъла беседи

...
Откъс от драгоценното слово на Учителя Дънов (от цикъла беседи
Коментари Харесай

Когато изследвате Истината, трябва да стоите изправени на краката, а не да лежите на гръб ~ Петър ДЪНОВ

Откъс от драгоценното слово на Учителя Дънов (от цикъла беседи „ Сила и живот ”), оповестено в книгата „ Страници из духовната биография на българите ”.

ИСТИНАТА

Пилат зададе въпрос на Христа; „ Що е истина? “ Ето един бездънен метафизичен въпрос. Лесно е да се зададе, само че мъчително е да му се отговори. Истината в себе си е нещо съответно, действително, неизменяемо – безконечна светлина, безконечна мъдрост, безконечна обич, безконечна истина, безконечен живот. Но самото пък туй определение изисква да установим по-конкретно какво нещо е Истината. 

Ще се спра на мисълта: Истината е, която дава независимост. Свободата е блян на човешкия разум, сърце, душа, дух; свободата – това е животът; а животът е предопределен да търсим Истината и да я търсим не както Толстой разправя в своята книга „ Моето превръщане “. Той приказва там за един собствен сън, който ясно характеризира неговото душевно положение преди обръщането му. „ Намирам се, споделя Толстой – предавам накратко неговия роман – насън лежащ на легло, нито ми е доста комфортно, нито пък ми е приятно; шавам се да видя какво е това легло, от какво е то направено – от желязо или от дърво; виждам по едно време, че пръчките на леглото откъм главата и краката ми стартират една по една да падат; най-сетне остава под кръста ми единствено една пръчка. В това време един глас извиква: „ Не се мърдай повече, ни с главата, ни с краката – пази равновесие! “ И виждам изпод под себе си един огромен дирек и бездънна бездна “. 

Често има философи, които лежат на гърба си и изследват Божествения свят, само че единствено една пръчка остава под кръста им, и Господ им споделя: „ Пази равновесие! “ И вие щом изговорите „ Равновесие! “, злополуката е избегната. 

Когато изследвате Истината, би трябвало да стоите изправени на краката, а не да лежите на гръб; единствено умрелите лежат по този начин. Вземам думата „ починал “ в метафоричен смисъл – човек стеснен, който не мисли. Трябва да бъдете обърнати към изток, та като се зададе Христос, да Го посрещнете. Мнозина постъпват като Толстой, само че Христос им споделя: „ Равновесие! “

Истината е самостоятелна от вашите и моите схващания; дали ще мислите по един или различен метод, дали се приближавате или отдалечавате от нея, вие няма да измените нейните връзки, тя постоянно ще съществува, каквато си е, в този свят, който е доста рационално основан. Виделината, която имаме, произтича от светлината на Истината. Любовта идва от горната страна, от Истината, и когато тя завладее света, ще ви направи свободни. Любовта има всеки път блян към Истината. Красотата е също израз на Истината: каквото е хубостта във връзка с индивида, такава е Истината във връзка с Божествения свят; тя е едното лице на тоя свят, който е свят на естетика, на хубост. И когато кажете: „ Защо сме нещастни? “, Истината ви дава отговор: „ Защото сте невежи, тъй като престъпвате Закона “. Зная, едно време във Варна гагаузките се влюбваха в българите и желаеха за тях да се женят; гърците били пияници, а българите приличали на хубави и кротки магаренца. Но това не е схващане на Истината. Истината е просвета: да научим какви би трябвало да бъдат взаимните рационални връзки сред хората. Докато човек не докара своя разум, своето сърце в равновесие, съгласно Истината, не може да бъде свободен. Само по този начин ще може той да се съедини с Божествения свят.

Мнозина питат: „ Не може ли без премеждия? “ – Може. – „ И без страдания и изтезания? “ – Може, по какъв начин не! Но страданията са нужни за еволюцията на индивида. Човек желае да изучи света, по тази причина безусловно страда. А земята е място на страданията. „ Ама – споделя – отде да зная? “ Защо, преди да слезеш, не си питал горе рационалните същества? Едно време едно малко ангелче, което слушало да приказват доста за хората, рекло на един огромен ангел: „ Иска ми се доста да видя тия хора; я ме заведи на земята да ги видя “. Свалил го на земята. Ангелчето тогава рекло: „ Аз желаех да ме заведеш при индивидите, а ти ме заведе в пъкъла “. – „ Но пъкълът – това са хората “, дал отговор огромният ангел. И в действителност, пъкълът – то сме ние. Под думата „ пъкло “ у нас схващат шупване, бъблене изпод, улавяне за гушата, пердашене брат с брата – за какво един взел повече от наследството на бащата, а другият – по-малко. „ Равенство би трябвало. “ По-голям е – дано вземе повече.

Ние на земята имаме таман ония връзки, които Бог е сложил и за които Неговите закони свидетелстват, и когато ги прилагаме съгласно Истината, резултат техен ще бъде свободата. И който желае да изучи Истината, би трябвало да изучи качеството на свободата. Ако ме попитате що е музика в действителност, аз не мога да ви определя; само че какво ражда музиката сама по себе си – мога да дефинира. То е естетика, отношение на тоновете. Седнете пред едно пиано или кой да е различен инструмент, свирете и ще видите що е музика. Но за проявлението на музиката са нужни три неща: първо, концепция в нашия разум за някоя песен; второ, интрумент, и трето, актьор. Трябва, значи, музикална дарба вътре в мозъка, ухо сензитивно, и тогава един актьор да свири. И в случай че ме попитате какво нещо е преподавател, мога да ви кажа какво създава учителят. Той дава познания. А научите ли що е познание, ще бъдете близо при учителя. Питате що е добродетел; по-добре попитайте какво тя ражда. Преди да се впуснете да изучавате същината, изучете резултатите на нещата.

Из сказка, държана на 24 април 1916 година

От: „ Страници из духовната биография на българите ”, съставител Мария Майсторова, ИК „ Виделина ”
Снимки: petardanov.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР