Откакто съществува правото на избор, българите са прехвърлили в държавното

...
Откакто съществува правото на избор, българите са прехвърлили в държавното
Коментари Харесай

Над половин млрд. лв. за втора пенсия са върнати в НОИ

Откакто съществува правото на избор, българите са трансферирали в държавното публично обезпечаване над 500 млн. лева от пенсионните си спестявания за втора пенсия. Така тези пари вместо в самостоятелна партида са се влели в сребърния фонд за гарантиране устойчивостта на пенсионната система, а хората ще получават една пенсия от Национален осигурителен институт вместо две. Това демонстрират данни за трансферираните средства от универсалните фондове към фондовете " Пенсии " и " Пенсии по член 69 ", предоставени на в. " Сега " от Националната организация по приходите.

До края на следващата пролонгация за прекачване на партидите в Национален осигурителен институт остават още три работни дни - срокът изтича на 30 юни за всички, на които до тази дата в това число остават по-малко от 5 години до навършване на възраст за пенсиониране за трета категория труд и на които към момента не е отпусната пенсия.

В последните две години отливът от обезпечаване в частните фондове е невиждан - от началото на 2020 година до момента от втора пенсия са се отказали повече хора, в сравнение с за всичките останали години, в които съществува тази опция. Миналата година 16 190 души са подали заявление за промяна на обезпечаване от повсеместен фонд в Национален осигурителен институт, а от 1 януари до 22 юни на тази година заявките са 22 741, демонстрират данните на Национална агенция за приходите. Така за година и половина от втора пенсия са се отказали 38 931 души при 37 793 за 2015-2019 година

Прехвърлените суми също са рекордни. За 2020 година 135 814 845 лева персонални спестявания са минали от втория в първия дирек, а тази година са трансферирани 14 823 435 лева, само че още 132 185 075 лева чакат да бъдат трансферирани (срокът, който имат за това пенсионните сдружения е 6 месеца).  Така за година и половина в сребърния фонд са пратени 282 823 355 лева За съпоставяне, през целия интервал от 2015 до 2019 година сумата е 230 млн. лева, като само при различен гратисен интервал за избор - през 2018 година, трансферираните партиди приближиха 100 млн. лева (бяха към 91 млн. лева по данни на НАП).

В последните към 2 години стартира да се дава повече информация за обстановката с пенсионните обезпечавания на хората, родени след 1959 година и ниските суми накараха доста от тях да заложат на сигурното - Национален осигурителен институт. ГЕРБ бави до последно регламентирането на етапа на погашение, като одобри нужните за това законови промени в самия завършек на предходната година, а наредбите по тези промени се писаха до последния миг. Това слага под въпрос до каква степен хората, които в това време се трансферираха в Национален осигурителен институт, направиха осведомен избор.

Тези дни от пенсионните сдружения още веднъж припомниха за кого не е преференциално да се трансферира в държавното публично обезпечаване. Пред БНР Даниела Петкова от УС на Асоциацията на пенсионните сдружения у нас изнесе нови данни, съгласно които най-малко 30 на 100 от хората нямат никакво желание да се пенсионират, макар придобиването на това право, а ще продължат да работят. Сред останалите 70% огромен дял ще получават минимална пенсия от първия дирек, а тя няма накъде да бъде намалявана поради втората, т.е. парите от втория дирек при всички положения ще са в плюс.

Тези, на които им липсват вноски в първия дирек, имат интерес да запазят въпреки и дребното пари във втория дирек, които ще получат еднократно или разсрочено, изясни Петкова. Това се случва при хората, които имат изчезнали интервали на обезпечаване през 19-те години, в които работи вторият дирек. Тези изчезнали интервали подсказват, че хората нямат задоволително стаж за държавна пенсия, само че ще могат да получат парите си от втория дирек, защото при него изискването е единствено да има навършена възраст.

Според Петкова към момента има и една рискова група, която не се интересува какво става с обезпечаването им. " Вероятно сред тях ще има хора, които в бъдеще ще открият, че не е било толкоз рационално да не се интересуват от кой дирек каква пенсия ще получават “, разяснява тя.

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР