Откакто българската дипломация съществува е успяла да хвърли мостове не

...
Откакто българската дипломация съществува е успяла да хвърли мостове не
Коментари Харесай

Юнкер: Българската дипломация е хвърлила мостове не само в Западните Балкани, но и в Турция

Откакто българската дипломация съществува е съумяла да хвърли мостове освен в Западните Балкани, само че и измежду другите страни като, да вземем за пример Турция. Това съобщи ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер по време на срещата сред ръководителя Народно събрание Цвета Караянчева, колегиумът на европейските комисари, председателския съвет на Народното събрание и ръководителите на парламентарни комисии, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Искам да привлека вашето внимание към тази група, която създадохме и която ще би трябвало да се занимава с правилото на пропорционалността, на субсидиарността. Вашият парламент е един от трите национални парламенти, които ще подкрепят комисията точно в това начинание “, разяснява Юнкер.

От своя страна ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева съобщи, че се радва, че срещата с Юнкер се случва броени дни откакто страната ни пое председателството на Съвета на Европейски Съюз за първи път в своята история.

„ Парламентарното измерение на Българското председателство дава една отлична опция за интензивно присъединяване на националния ни парламент в европейския дневен ред. Да видя пред себе си колегиума на Европейска комисия в българския парламент е безапелационно доказателство за това “, счита тя.

Караянчева уточни, че през днешния ден повече от всеки път обединена Европа се нуждае от сигурност, непоклатимост, стопански напредък, обществено доближаване, положително бъдеще за младежите, повече работни места, конкурентоспособност и развъртян дигитален пазар.

Караянчева увери, че 44-то Народно събрание на България ще взе участие интензивно в тази полемика за бъдещето на Европейски Съюз. „ Това ще стане посредством съдействие с националните парламенти, институциите на Европейски Съюз и други интернационалните организации, употребявайки плануваните през идните 6 месеца междупарламентарни конгреси за осъществяване на парламентарната дипломация, и обмяна на положителни парламентарни практики “, посочи тя.

„ След контракта от Лисабон, който уголемява ролята на националните парламенти в ротационното председателство, приносът на Народно събрание на България към разискването на нужните промени в Европейски Съюз, при съблюдаване на правилото на субсидиране, е от значително и значимо значение “, уточни ръководителят на Народното събрание.

„ Народно събрание е декларирало неведнъж своята подготвеност и отстоява политиката си за търсене на единодушие и единодушие сред парламентарно показаните политически сили “, разяснява Караянчева.

„ Подкрепяме оповестените цели в програмата на България за председателството на Съвета на Европейски Съюз и споделяме главните послания в нея-за консенсус, конкурентоспособност и кохезия “, сподели още тя. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР