Откакто американският президент Доналд Тръмп обяви, че планира да въведе

...
Откакто американският президент Доналд Тръмп обяви, че планира да въведе
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева и Марио Драги разтревожени от плана на Тръмп за митата

Откакто американският президент Доналд Тръмп разгласи, че възнамерява да вкара мита върху вноса на стомана и алуминий, международни водачи, водещи икономисти и медии са мощно разтревожени, че следва комерсиална война. Поредни мнения по тематиката направиха изпълнителният шеф на Международната банка за възобновяване и развиване (МБВР) Кристалина Георгиева и шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги.

Георгиева съобщи, че Тръмп би трябвало да направи „ оценка на последствията “, преди да продължи с проекта, чието осъществяване разпали опасения за комерсиална война с Китай и Европа и разтревожи международните пазари, съобщи AFP.

Тя сподели, че нейното обръщение към Тръмп е да направи " деликатна оценка, преди да предприеме по-нататъшна стъпка ".

" Ако предприемете стъпка по някаква причина, тогава би трябвало да предвидите няколко стъпки за следствията ", сподели Георгиева пред дребна група кореспонденти в Брюксел. " Преценете какви са последствията и по-късно се консултирайте се за тези последствия ".

От своя страна Марио Драги изрази угриженост за интернационалните връзки след възможното въвеждане на митата.

" Има известна паника или терзание за положението на интернационалните връзки, тъй като в случай че прилагате цени против тези, които са ваши съдружници, човек се пита кои са враговете ", сподели Драги.

" Ние сме уверени, че разногласията би трябвало да бъдат обсъждани и решавани в многостранна рамка ", сподели той, като предизвести, че " едностранните решения са рискови ".

Драги добави, че " възходящият протекционизъм " може да навреди на растежа в еврозоната.

Припомняме, че Тръмп се кани да вкара 25% мито на вносната стомана и 10% на вносния алуминий. Европейски Съюз пък се закани да отвърне с контрамита на американски артикули, измежду които фъстъченото масло, бърбъна, портокаловия сок и други

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР