Отиде си писателят Христо ГановТъжната вест съобщиха от Съюза на

...
Отиде си писателят Христо ГановТъжната вест съобщиха от Съюза на
Коментари Харесай

Отиде си писателят Христо Ганов

Отиде си писателят Христо Ганов

Тъжната новина оповестиха от Съюза на българските писатели (СБП), съобщи Българска телеграфна агенция. Авторът на редица произведения в региона на поезията, превода, мемоаристиката и сценаристиката е умрял през днешния ден след дълго боледуване.

В разнообразни интервали от живота си е административен секретар на писателската организация и се употребява с уважението на сътрудниците си, допълват от Съюз на българските писатели.

Христо Ганов е роден на 3 януари 1938 година в село Брест, Плевенска област. Завършва Първа мъжка гимназия, а висшето си обучение (медицина) - в град Пловдив. Работи като доктор, като редактор в издателство "Христо Г. Данов”, публицист във вестник "Народна младеж”, редактор в списание "Дружба”, завеждащ отдел към дирекция "Творческа” при ДО "Българска кинематография”, референт в Съюза на българските писатели, редактор и виновен секретар в списание "Пламък”, основен редактор на сборник "Мизия” (Плевен).

Автор е на стихосбирките "Самооткритие” (1966), "Същност” (1967), "Червени есени”, "Времето е път”, "Следобед”, "Кафяви острови”, "Суеверие, наречено любов”, "Антизвезда”, "Лирична азбука”, "Студеният връх на огъня”, "Евангелие за българи”, "Цвят и дума” (стихове, отдадени на българските художници), "Потъмнели отблясъци”, "Случайната сълза в окото” (2007), "Вървя към дъжда” (2008), том литературна мемоаристика "Животът на думите и думите на живота”.

Превел е поемата "Стена” на литовския стихотворец Юстинас Марцинкявичюс. Автор е на текста на три музикални оратории на композиторите Александър Йосифов, Александър Текелиев и Милко Коларов (едната от които печели неизвестен интернационален конкурс) и на кантата "България и Русия” на композитора Димитър Николов.

Сценарист е на 10 документални научнопопулярни филми и кино импресии. Негови поетични произведения са преведени на над 10 езика, награждавани са в национални и интернационалните състезания. Заслужил жител е на Плевен. Насител е на националната премия за лирика "Георги Джагаров “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР