Отговорното теглене на кредитни продукти е в основата на чистото

...
Отговорното теглене на кредитни продукти е в основата на чистото
Коментари Харесай

Как да теглите кредити отговорно, за да не попадате в капана на дълга

Отговорното изтегляне на кредитни артикули е в основата на чистото кредитно досие и избягването на клопката на дълга. Високата финансова просвета и деликатното обсъждане и изследване са основополагащи, с цел да се възползвате от преимуществата на заема оптимално. Малък е процентът на хората, които в никакъв случай не са попадали във финансово усложнение и на които не им се е налагало да посегнат към заеми от банкови или небанкови финансови институции. Коя обаче е повода част от хората, употребяващи редовно заеми, да се оправят с вноските си и да нямат проблем с изплащането им, до момента в който други да попаднат в кредитна серпантина и извънредно финансово усложнение още с първия заем? Следвайки следните рационални препоръки, ще се научите да заемате отговорно средства, без да попадате в клопката на дълга.

1. Преосмислете дали задачата оправдава заема. Ако имате потребност от нов автомобил, тъй като ремонтът на остарелия е безпричинно безценен, в случай че е време да създадете личен дом, в случай че се постанова да заплатите за лекуване, в случай че просто сте останали без средства до заплата за неотложни разноски, както и при други сходни основни случаи, заемът е рационално решение. Крайно неуместно е да изтеглите заем за разточително празненство, скъпа движимост, която не е от първа нужда, и всичко, което може да изчака, с цел да бъде закупено със спестени средства.

2. Съставете си бюджет. Подредете целите си, пресметнете месечните доходи и разноски, изчислете тъкмо какъв брой средства за месечна вноска по заем може да отделите. Ако пропуснете тази стъпка и вземете прекомерно огромен заем за къс период, скоро ще се окажете в неспособност да го изплащате. Ако приходите ви са скромни, помислете и по какъв начин да припечелите в допълнение средства, с цел да се чувствате по-сигурни.

3. Ако към този момент имате заем или заеми, с чието погашение се затруднявате, тегленето на идващ заем няма да облекчи финансовото ви положение. Напротив. Разумният ход в тази обстановка е рефинансиране и разсрочване на отговорностите за по-дълъг период. Теглено на заем ще ви докара до попадане в кредитна серпантина и извънредно тежка задлъжнялост.

4. Проверете финансовата институция, в която желаете да кандидатствате за заем, проучете за скрити такси и други условия, които могат да оскъпят заема ви и това да докара до непредвидени разноски.

5. Следете деликатно падежите. Ако забравите и забавите заплащане, щетрябва да платите спомагателна рента за неспазването на посочения в контракта ви период, което ще оскъпи заема ви. Освен това забавянето и пропускането на заплащане на месечна вноска ще влезе в кредитното ви досие, което може да окаже отрицателно въздействие при изтегляне на следващи заеми. Бъдете точни и постоянно плащайте отговорностите си в уговорените периоди. Ако се окаже невероятно, не се крийте от кредитната институция, а бъдете откровени и потърсете дружно решение на казуса.

6. Колкото и деликатно да сте изпълнили тези стъпки и пресметнали всичко, може да изскочи обстановка, която не сте планували – загуба на работното място, болест, хоспитализация, противен случай, който да ви остави с понижена продуктивност за избран интервал. Изход има и той е в подписване на застраховка по заема, каквато предлага за своите заеми . В тези непредвидени обстановки застрахователят ще поеме част от вноските ви или целия заем, като това ще ви защищити да изпаднете в съществени финансови усложнения.

*публикация

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР