Отговорното родителство е фактор и за икономическия прогрес, защото от

...
Отговорното родителство е фактор и за икономическия прогрес, защото от
Коментари Харесай

Как да научим децата да се справят с парите

Отговорното родителство е фактор и за икономическия напредък, тъй като от него зависи основаването на първокласен човешки капацитет. Обикновено виновното родителство се свързва с уместно развъждане, създаване на привички и качества у децата, образование, положително обучение. Често отвън обсега на родителството остава построяването на финансова просвета – нещо, което е извънредно значимо и дефинира редица аспекти от бъдещето на детето. За всяка възраст има подобаващи способи за научаване на децата по какъв начин да се оправят с парите – а точно – по какъв начин да разграничат нужда от предпочитание, по какъв начин да икономисват, да сформират бюджет, по какъв начин да влагат, какви са опциите, в случай че останат без средства и други.

На напълно нежна възраст, съгласно Мери Хънт, създател на книгата „ Да отгледаме финансово виновни деца “, те имат потребност да виждат действително парите. Тя поучава родителите да правят разплащания в брой, когато са с децата, защото картата не буди подобаваща асоциация у тях, а ги оставя с усещане, че родителите имат нещо вълшебно, с което средствата са безкрайни и с което може да си купиш всичко. Друг значим миг при дребните деца е, че думите „ Не можем да си позволим тази играчка “ могат да причинят ниска самокритика и меланхолия на детето в бъдеще, тъй като оставят у него чувството за беднотия. Правилният наставнически метод е да се изясни на детето, че съответната играчка няма да бъде купена, тъй като имат желание да закупят нещо по-важно.

Началното учебно заведение е съвършен миг децата да бъдат научени да сформират сами своя бюджет – първо седмичен, а по-късно и месечен. Уменията за създаване на бюджет могат елементарно да бъдат усвоени с предоставяне на джобни пари за цялата седмица вместо ден за ден. Децата ще се научат сами да разпределят средствата си по този начин, че да имат за всеки ден от интервала или да спестят, в случай че желаят да си закупят нещо по-голямо – ново колело или компютърна игра. Важна детайлност при усвояването на този урок е да не се дават в допълнение средства на детето, в случай че то не успее да си направи вярно бюджета и остане без пари за част от времето. Усещайки персонално последствията от неразумното харчене, несправянето със сформиране на бюджет или неследването на направения, детето ще се научи да бъде по-отговорно, ще се поучи от грешката и ще я поправи идващия път. Ако в тези моменти получи в допълнение средства, ще остане с усещане, че в живота постоянно ще е по този начин – нещо, което ще му сътвори редица финансови проблеми, когато порасне.

За да научите децата да икономисват, задоволително е единствено да ги уверите, че въпросната мечтана движимост ще би трябвало да си закупят сами от своите джобни пари. Обикновено децата се оправят добре със спестяването. Осигурете им касичка, с цел да им е по-лесно да не изхарчат спестените пари, преди да са събрали задоволително за мечтаната движимост.

Младежите би трябвало да бъдат осведомени с някои по-прости банкови термини, с типовете карти, заеми, влогове, с опциите, които имат, в случай че останат без средства като възрастни и независими хора. Важно е да бъдат наясно и с разнообразни трудови благоприятни условия, подобаващи за възрастта им, с които могат да завоюват своите първи средства. На този стадий от живота те би трябвало да знаят и последствията от невръщане на заем, закъснение на вноски, неразумни решения при боравене с кредитната карта. И защото задачата е създаване на финансово грамотно потомство, а не на такова, растящо в боязън от беднотия и тревога на тематика пари, успокоително на младежите ще подейства информацията, че постоянно като възрастни ще могат да разчитат на, в случай че им зародят непредвидени разноски в границите на месеца, както и на разнородни кредитни артикули, с които да задоволят свои по-мащабни потребности – примерно ипотечен заем за първо жилище. Това ще им даде убеденост, че в сложни обстановки, както и в най-важните житейски моменти и кръстопътища, те ще има от кое място да получат помощ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР