Отговорността е индивидуална. Всеки полицай, който е извършил полицейско насилие,

...
Отговорността е индивидуална. Всеки полицай, който е извършил полицейско насилие,
Коментари Харесай

Минчо Спасов: Видеозаписите от протеста на феновете трябва да бъдат изискани незабавно

" Отговорността е самостоятелна. Всеки служител на реда, който е направил полицейско принуждение, би трябвало да носи отговорност. Всеки министър, който не си е приключил работата, би трябвало да носи отговорност. Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи, който не си е приключил работата, би трябвало да носи отговорност. Прокурорите, в случай че бездействат, би трябвало да носят отговорност ". Това съобщи пред БНР юрист Минчо Спасов, някогашен ръководител на вътрешната комисия в Народното събрание.

Според него първата стъпка на една краткотрайна комисия, която да изследва дейностите на полицията по време на митинга на 16 ноември, е да изиска наложителния документ преди всяка полицейска интервенция - проект на разстановка на силите. По думите му служителите на реда би трябвало да носят бодикамери и да има най-малко 2 екипа за видеозаснемане от страна на полицията, които да снимат както дейностите на протестиращите, по този начин и дейностите на служителите на реда. В предаването " Преди всички " адв. Спасов акцентира, че все още никой не приказва за тези видеоматериали и може би се чака те да изчезнат.

Има експлицитен законов текст, който вменява на вътрешния министър, да следи за това всеки служител на реда да има самостоятелен характерен знак, посочи той. По думите му тези знаци би трябвало да са закачени на всяка от униформите на служителите на реда. Това е отговорност на министъра, която би трябвало да понесе, изрече мнението си Минчо Спасов. Според него подобен дребен пропуск на министъра може да води до лавина на безотговорност на служителите на реда:

" Когато пред себе си имате лице без отличителни знаци с шлем, който прави неразличимо лицето му, вие сте изправени пред една полиция, която работи като безнаказана навалица безщинстващи анонимници. Ако ви пребият или ви създадат нещо друго, прокуратурата нормално

Адв. Спасов акцентира, че отговорността от полицейските чиновници, които са надвишили правата си, би трябвало да се търси от прокуратурата, а не от министъра, кмета или някой различен.

" Прокуратурата е длъжна да проверява това. Ако не успее да открие причинителите поради това, че те нямат отличителни знаци, би трябвало да се търси политическа отговорност на този, който е позволил тези служители на реда да излязат като тайфа анонимници и да бият по улиците и площадите ".

Според него и самите служители на реда имат интерес да бъдат осъдени тези, които са надвишили пълномощията си.

Адв. Спасов означи, че митингът е бил позволен. По думите му обаче кметът може да издаде заповед, с която да разпореди спирането му.

Фактите би трябвало да бъдат събрани бързо, безапелационен бе той и изясни, че видеозаписите от общинските камери и тези на Министерство на вътрешните работи се съхраняват 20 дни.

" Фактите са във видеонаблюдението. Нещата са доста незабавни. 20 дни се съхраняват записите. Трябва да бъдат изискани и съхранени неотложно "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР