Отговорът на българската държава в тази ситуация не може да

...
Отговорът на българската държава в тази ситуация не може да
Коментари Харесай

Държавата да съди полицая, застрелял Светльо, настояват от БХК

Отговорът на българската страна в тази обстановка не може да бъде различен, с изключение на наказателно обвиняване, разгласи Красимир Кънев

Историята с съдбовно простреляния 18-годишен Светльо Младенов, обвинен за серия грабежи, повдигна доста въпроси през миналата седмица. Ситуацията разяснява Красимир Кънев, ръководител на Българския хелзинкски комитет в предаването " Офанзива с Любо Огнянов " по Нова нюз.

" Преценяваме обстановката по обявените до момента обстоятелства по случая и въз основата на това можем да предположим, че е налице флагрантно нарушаване на закона. По особено на член 87 от Закона за Министерство на вътрешните работи, който позволява изплозване на оръжие единствено когато това е безусловно належащо. И също така постанова полицейските органи да създадат всичко допустимо да запазят живота на лицето против тях ", съобщи Кънев.

" Слушах извършения на основния секретар на Министерство на вътрешните работи по въпроса за безспорната нужда, които са напълно некомпетентни за мен. Той сподели, че изискването за безспорна нужда е изпълнено когато полицейския е предизвестил и създал сигнален изстрел. Но това е условие на закона, а допълнение към него е безспорната нужда. Има редица фактори, които служителят би трябвало да реши ", съобщи Красимир Кънев.

Председателят на Българския хелзинкски комитет разяснява, че факторите, за които става дума когато се разяснява безспорната нужда са - характера на осъщественото закононарушение, съставлява ли лицето настояща заплаха за някого, какъв тип оръжие би трябвало да бъде употребявано, къде да бъде ориентирано то. Нито един от тези фактори не наподобява да е бил съответно преценен в тази обстановка.

" Отговорът на българската страна в тази обстановка не може да бъде различен, с изключение на наказателно обвиняване против полицейския чиновник и присъда, която да регистрира тежестта на породеното увреждане. Ние приказваме за загуба на живот на един 18-годишен юноша ", съобщи ръководителят на БХК.

От друга страна по отношение на правата на жертвите на обир Кънев добави: " Правата им би трябвало да бъдат по съответен метод застъпени в в хода на наказателното произвеждане. Това е планувано в българското законодателство - когато лицата, които са направили грабежи бъдат хванати и предадени на съд, жертвите имат право да стъпят в това произвеждане и да вземат участие в него. "
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР