Отговорът на България по случая Скрипал е подкрепящ британската и

...
Отговорът на България по случая Скрипал е подкрепящ британската и
Коментари Харесай

Ерик Рубин: Отговорът на България по случая Скрипал изразява подкрепа


Отговорът на България по случая Скрипал е подкрепящ английската и европейската позиция, ние сме дружно в тази обединена позиция. Това съобщи пред БГНЕС Н. Пр. Ерик Рубин, дипломат на Съединени американски щати у нас.

[b] “Мисля, че обединеният отговор на Съединените щати, EC и други страни по света е симптом за сериозността на тази обстановка. Мисля, че най-важното е да се даде явен знак, че нашите страни са дружно в поддръжката си за Англия. И отговорът тук в България също показва поддръжка. Мисля, че е значимо, че всички ние сме обединени дружно в този отговор ”, акцентира американският дипломат.[/b]

По отношение на българския отговор, дипломат Рубин съобщи: „ Всяка страна взема решение по какъв начин ще отговори в тази обстановка, само че отговорът е в обединеността “.

[b]Позицията на България[/b]

На 27 март министър-председателят Бойко Борисов извика българският дипломат в Москва Бойко Коцев за съвещания. По-рано от българското външно министерство на два пъти обявиха пред БГНЕС, че София не има намерение да екстрадира съветски дипломати от страната.

[b]Позицията на Европейски Съюз, НАТО и Америка[/b]

На 26 март ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск разгласи във Варна, че редица страни-членки на Европейски Съюз ще изгонят съветски дипломати.

Германия, Канада, Полша и Франция ще изгонят по четирима дипломата, Литва, Молдова и Чехия – по трима, Австралия, Албания, Дания, Испания, Италия и Холандия – по двама, Унгария, Ирландия, Латвия, Македония, Норвегия, Румъния, Финландия, Хърватия, Швеция и Естония – по един, а Украйна разгласи, че гони цели 13 едновременно.

Словакия и Австрия в противен случай обявиха, че за момента не имат намерение да гонят съветски дипломати.

На 26 март Съединени американски щати оповестиха, че ще изгонят 60 съветски дипломата, от тях 46 от посолството във Вашингтон, двама от генералното консулство в Ню Йорк, още 12 чиновници на непрекъснатото посланичество на Русия към Организация на обединените нации, а също по този начин ще закрият генералното консулство на Русия в Сиатъл.

На 27 март НАТО редуцира състава на задачата на Русия към организацията от 30 на 20 души. „ Днес отдръпнах акредитацията на седем чиновници на съветската задача в НАТО. Също по този начин ще откажа чакащи молби за акредитация на още трима чиновници “, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Според него по този начин НАТО ще изпрати „ ясно обръщение на Русия за това, че ще има последици на техният недопустим модел на държание “.

Равносметката досега: над 20 страни от Европа, Канада, Австралия и Съединени американски щати ще изгонят съветски дипломати, като техният брой наближава 150 души.

До тук се стигна, откакто английският министър председател Тереза Мей се обърна към другите европейски водачи на срещата на високо ниво в Брюксел предходната седмица, с цел да ги призове да поддържат оценката на Англия, че Русия е отговорна.

28-те държави-членки на Европейски Съюз излязоха с декларация, че са се съгласили, че е доста евентуално Русия да бъде виновна за отравянето на Сергей Скрипал и щерка му Юлия на 4 март и подредиха изтеглянето на посланика на блока в Москва.

[b]Позицията на Русия[/b]

Русия отхвърля западните обвинявания, наблягайки, че те не се базират на доказателства, а на догатки.

На 27 март Москва упрекна Вашингтон за това, че оказва напън върху съдружниците си, да изгонят съветски дипломати. Според тях гонението е било вследствие на „ величествен напън ” от страна на Съединени американски щати.

„ Това е резултат от величествен напън, на грандиозно изнудване от страна на Вашингтон в интернационален проект, сподели съветският министър на външните работи Сергей Лавров. „ Ние ще отговорим, няма подозрение. Никой не би приел такова жестоко отношение и ние няма “, добави той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР