Отец Рафаил е бил игумен на Кладнишкия манастир Св. Николай

...
Отец Рафаил е бил игумен на Кладнишкия манастир Св. Николай
Коментари Харесай

Според отец Рафаил храмовете трябва да бъдат отворени чак към 00:45 часа за Светата литургия

Отец Рафаил е бил свещеник на Кладнишкия манастир " Св. Николай Мирликийски Чудотворец " и завеждащ енорията при манастирския храм за Софийска света митрополия. Според него възпрепятстването да иде в църквата за някои хора ще сътвори дискомфорт, само че в името на сигурността е редно да го преглътне.

Очаква се скупчване на доста хора в църквите на Великден. Трябваше ли те да бъдат затворени въпреки всичко?

За разлика от Гърция, Италия и други страни, българските църкви не се препълват. С изключение на Великден. Тогава се получава огромно скупчване там. Случва се най-много в така наречен атрактивна част на Великден. Самата Света литургия стартира към 1 часа. Тогава, традициоонно, в храма остават доста малко хора. Това са тези, които в действителност знаят защо да отишли. Спокойно можеше да се направи по този начин, че атрактивната част да се излъчи по малкия екран, а храмовете да бъдат отворени чак към 00:45 часа за Светата литургия. Тогава множеството хора са си тръгнали, а след тях остават единствено черупки от яйца. В храма остават единствено така наречен църковни хора – които се изповядват и причестяват. Те са към 1,8-2% от популацията.

Може ли човек да е покрай Бог, само че по едно и също време с това да си остане у дома?

Връзката с Бога е нещо интимно. Самата дума „ черква “ значи заседание. Вярващите се събират и това е вратата към светата евхаристия. Когато имаме форсмажорни условия, като в тази ситуация - заразна болест, която не познаваме, скупчването на хора не е целесъобразно. Спокойно може, в църквата да се призоват единствено хората, които ще се причестат, другите - да си останат у дома. Това въпреки всичко ще бъде единствено краткотрайна мярка. При всяко състояние за един църковен човек възпрепятстването да иде в църквата ще сътвори дискомфорт. Но в името на сигурността може да го преглътне.

Цялото изявление с отец Рафаил може да прочетете на LadyZone.bg
Отец Рафаил: Господ няма да ви се разсърди, в случай че на Великден не идете в църквата! Бог е обич, а мястото на любовта е в сърцето. Разговор с отец Рафаил, непринуден съветник при Центъра за поддръжка на деца в риск към Конфедерация за отбрана правата на децата
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР