Отделни подвижни секции за избиратели, заразени с COVID-19 или контактни

...
Отделни подвижни секции за избиратели, заразени с COVID-19 или контактни
Коментари Харесай

Няма да има отделни подвижни секции за заразени с COVID-19 и карантинирани

Отделни преносими секции за гласоподаватели, инфектирани с COVID-19 или контактни на такива, няма да има за изборите на 2 октомври, защото няма оповестена изключителна епидемиологична конюнктура. Това гласи решение на Централната изборна комисия.
Според него инфектираните или контактни на инфектирани с COVID-19 и сложени под наложителна изолираност към датата на изборите гласоподаватели ще могат да гласоподават в обитаемото място, където са карантинирани.
Те ще може да дадат своя глас в преносима изборна секция, само че единствено в случай че има такава, формирана за хора с трайни увреждания.
Болни от COVID-19 или карантинирани ще гласоподават едвам откакто вота си в преносимата секция упражнят хората с трайни увреждания.
Кметът на общината или кметството според от броя на подадените заявки, дефинира със заповед времето за гласоподаване с преносима изборна кутия, като в границите на изборния ден дефинират началото и края на гласоподаване на гласоподавателите с трайни увреждания, време за окомплектоване на членовете с защитни дрехи, както и времето за гласоподаване на поставените под карантина и наложителна изолираност.
При нужда кметът на общината или РИК могат да изискат от ЦИК позволение гласуването в ПСИК да стартира в 5,00 ч. сутринта.
Поставени под наложителна карантина или наложителна изолираност подават заявление за гласоподаване с преносима изборна кутия до кмета на общината/района/кметството/ кметския наместник – в интервала от 26.09.2022 година до изборния ден в това число. То се подава по един от следните способи: саморъчно подписано от прокурист, по пощата, по факс, по електронен път през интернет страницата на общината,предава БНР.
Членовете на преносимата секционна изборна комисия, в която са дали своят вот и гласоподаватели, сложени под наложителна карантина или наложителна изолираност получават като в допълнение заплащане 50% от избраното.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР