Отдавна се възхищаваме на бързите влакове в други европейски държави.

...
Отдавна се възхищаваме на бързите влакове в други европейски държави.
Коментари Харесай

Най-накрая и у нас! БДЖ ще лети с 200 км/ч

Отдавна се възхищаваме на бързите влакове в други европейски страни. България, въпреки и постепенно, се доближава към тези стандарти. Министерството на превоза и известията разгласи четири публични поръчки за общо 2 812 711 865 лв. без Данък добавена стойност. За тази сума е планувано да се закупят нови локомотиви, както и електрически мотриси, излиза наяве от регистъра с публичните поръчки.

С най-голяма планирана стойност е поръчката за 20 броя едноетажни нулевоемисионни електрически влакове вид push-pull за 200 км/ч, с потенциал от най-малко 300 седящи места. За тях са планувани максимум 1 200 483 000 лв..

За доставката на 35 броя едноетажни нулевоемисионни електрически мотриси ще бъдат изхарчени допълнително 1 108 747 490 лева Над 400 млн. лв. пък ще коства покупката на 7 броя двуетажни електрически мотриси. Допълнително ще се похарчат 92 952 795 лева за 18 броя електрически маневрени локомотиви.

Инвестицията се финансира с европейски средства по Плана за възобновяване и резистентност и с бюджетни средства. До момента в България не са подготвяни публични поръчки за преносим състав от сходен мащаб. 

По данни на заместник-министъра на превоза Красимир Папукчийски, изнесени в края на предходната година, вагонният състав на БДЖ е на междинна възраст 32 години, написа bTV.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР