Отдавна е известно, че наситените мазнини увеличават общия и LDL

...
Отдавна е известно, че наситените мазнини увеличават общия и LDL
Коментари Харесай

Ето защо трансмазнините са толкова вредни

Отдавна е известно, че наситените мазнини усилват общия и LDL - холестерол и покачват риска от сърдечни болести. Тъй като наситените мазнини са открити първо в животинските артикули, доста хора считат, че храненето с нискомаслени млечни артикули и чисто (нетлъсто) месо понижава риска от сърдечни болести. Но в растителните масла, които се преработват до твърди мазнини (например царевичното олио до маргарин), равнището на наситени мазнини фрапантно се покачва, а също и равнищата на трансмазнините.
Скорошно изследване разкрива, че трансмастните киселини покачват равнищата на LDL холестерол също толкоз, колкото и наситените мазнини. За това, с цел да се понижи риска от сърдечносъдови болести, би трябвало да се понижи приемът както на скотски мазнини, по този начин и на хидрогенирани растителни мазнини.
Поради по-ниската цена в доста заведения за хранене употребяват растителни мазнини за пържене. Приготвените по този метод храни са извънредно богати на трансмазнини. Такива храни също би трябвало да се лимитират.
По данни, събирани от FDA, почти 50% от от трансмазнините, които консумираме идват от храни като вафли, крекери, чипс, кроасани, солети и ястия, приготвяни с хидрогенирани растителни мазнини. Само 21% от тези мазнини идват от скотски артикули. За страдание, няма законодателство, което да лимитира заведенията за хранене и заведенията за бързо хранене в потреблението на хидрогенирани растителни мазнини. В някои страни заведенията за хранене са задължени да уведомяват клиентите си, когато употребяват такива артикули за готвене.
Най-голямата отговорност, обаче си остава наша. Специалистите поучават да заобикаляме потреблението на храни, евентуални източници на трансмазнини. Домашно приготвените кексове, кроасани и крекери са най-хубавият избор. Начинът на живот е от голямо значение за здравето ни.
Тоталният банкет на мазнини не трябва да надвишава 20% от общия енергиен импорт. Наситените мазнини в диетата не би трябвало да надвишават 7% от тоталния енергиен импорт. Холестеролът в храната не трябва да е повече от 300 мг на ден, а транс мазнините би следвало да се лимитират до най-малко. Маргаринът и кравето масло е добре да се заменят със зехтин или рапично масло. Следването на подобен хранителен режим поддържа естествени равнища на холестерола и мощно намалява риска от сърдечносъдови болести.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР