Отдалеченият и гъвкав режим на работа, при който човек работи

...
Отдалеченият и гъвкав режим на работа, при който човек работи
Коментари Харесай

Гъвкави офиси за целия бизнес свят: Как ръстът на IWG обхваща и България

Отдалеченият и еластичен режим на работа, при който човек работи от най-удобното за него местонахождение, прекатурна корпоративния свят, освобождавайки милиони чиновници от смазващи пътувания и разпръскване, а работодателите – от тежка техническа, административна и интериорна поддръжка на офиси.

„ Няма по какъв начин да върнем духа назад в бутилката “, сподели наскоро Пол Ноп, ръководител и основен изпълнителен шеф на KPMG в Съединени американски щати. Според него даже и за най-скептичните към този модел бизнес водачи ще бъде мъчно да накарат хората да се откажат от гъвкавостта, с която са привикнали.

Все повече изследвания демонстрират, че обичайният режим – от 9 до 5 в офиса – не ни прави по-продуктивни или отдадени на работата, в противен случай. 

Свободата да работят от комфортно за тях място усъвършенства продуктивността на чиновниците с към 4%, съгласно изследвания на професора по стопанска система от Станфордския университет Ник Блум. Той открива още, че измежду гъвкаво работещите равнищата на овакантяване са намалели с 35%. Тези чиновници също по този начин правят оценка хибридния режим като еквивалент на 7-8% нарастване на заплатата.

Проучванията на проф. Блум откриват, че дребен брой организации са наложили график за работа напълно от офиса 5 дни в седмицата, като от ден на ден възприемат хибриден модел, който съчетава отдалечения формат с чести връщания на корпоративните бюра.

Решението на алтернативата от кое място да работят хората не е в това да върнем хората напълно в офиса, или в противоположното – да ги оставим вечно да работят от у дома. 

Необходим е по-нюансиран метод, който трансформира офиса в хъб за съдействие, диалози, менторство и социализация – фактори, които в последна сметка благоприятстват и продуктивността.

Затова доста компании от дълго време започнаха тактиката да обезпечат на чиновниците си така наречен еластичен офис: модел, при който хората могат да работят допустимо най-близо до домовете си, черпейки от силата на споделената и оживена офис среда, основана по отношение на естеството на работата им. Среда, която покачва удовлетвореността от специалността и усъвършенства салдото сред работата и свободното време.

Именно на тези трендове се дължи растежът на  – водещ световен снабдител на гъвкави работни пространства с наличие и в България от 16 години.

“След пандемията експерти в разнообразни области видяха, че единствено от у дома не може да се работи оптимално – освен поради разсейването, в случай че си част от по-голямо семейство, само че и тъй като в последна сметка хората са обществени и имат нужда от срещи онлайн ”, казва Венцислав Тенев, районен управител на компанията за България, чийто фокус е развиването на франчайза и тактиката за партньорски съглашения у нас.



„ За IWG, чиито клиенти са огромни мултинационални компании, дребни и междинни предприятия, както и стартъпи, хибридният или гъвкавият модел на работа значи реализиране на по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот; модел, при който чиновниците пътуват по-малко, а фирмите имат по-малко разноски, ползвайки офис пространствата на абонаментен принцип “, прибавя районният управител на IWG.

Конвенционалният пазар на офис площи няма да почине, само че трендовете се трансформират и търсенето на еластичен модел на работа идва освен от потребностите на работещите, споделя той.

По думите му този модел е „ брониран “ против бъдещето – той може да бъде пригоден към изменящите се условия, без значение дали става дума за световна пандемия, здравословен проблем или фамилен ангажимент. Предоставяйки на личния състав си опцията да работи гъвкаво, фирмите обезпечават продуктивна, удовлетворяваща и устойчива работна среда.

От концепция пред чаша кафе в Брюксел до световен състезател

IWG е основана през 1989 година от родения в Есекс, Англия, Марк Диксън, който по това време живее в Брюксел, управлявайки бизнес за отдаване на жилища чартърен. Докато седи в кафенета в столицата на Белгия, той вижда какъв брой постоянно локални предприемачи организират срещи към дребните маси в заведенията. Така взема решение да започва компания за бизнес офис площи под марката Regus.

Вече под името  днес компанията има над 3500 местоположения в над 120 страни.

През август регистрира рекордни доходи и удвояване на облагите за първата половина на 2023 година, като съобщи, че е подписала съвсем толкоз контракти за наем сред януари и юни, колкото през цялата 2022 година, и предвижда, че хибридният модел на работа е тук, с цел да остане.

Компанията, която оперира под няколко марки, измежду които Regus, Spaces, No18, Basepoint, Open Office, Signature, HQ, регистрира оперативна облага във Англия от £94 милиона за първите шест месеца на 2023 година – над от двойно повече от година по-рано.

Междувременно приходите ѝ в цялата система са нарастнали с 14% спрямо година по-рано до £1,7 милиарда (2 милиарда евро), водени от растежа ѝ в Европа, Близкия изток и Африка, както и в цифровата ѝ платформа Worka.

„ Притежаваме най-голямата мрежа от клиенти, към 8,5 милиона, които употребяват услугата ни интензивно в целия свят и чийто брой продължава да пораства. Това е най-голямата ни мощ, с изключение на преимуществото в оперативно отношение “, споделя Венцислав Тенев.

IWG влага приблизително 50 милиона паунда годишно в своята платформа, с цел да даде на своите сътрудници цялата си експертиза, дружно с дизайн, съоръжение, маркетинг и търговски запаси, добавя той.



Гъвкав офис на IWG под марката Regus в Милано, Италия

Компанията има вяра, че има още доста място за напредък в така наречен „ гъвкава работна промишленост “, защото фирмите и притежателите на здания преразглеждат своите имотни тактики.

Това потвърдиха по-рано тази година анализатори от имотния бранш и за българския пазар. От Cushman & Wakefield Forton обявиха, че търсенето на гъвкави офиси от страна на корпоративни клиенти с възходящ бизнес или хибридни модели на работа е устойчиво с наклонност да нараства.

Според разбор на Colliers за пазара на офисни площи у нас през първата половина на 2023 година гъвкавият модел остава желан от фирмите и „ развиването на пазара на споделени офиси ще продължи вследствие на постоянното търсене “. 

„ Прогнозите са, че в идващите 7 години може би към 30% от целия пазар на офис площи ще бъде ангажиран от гъвкави работни пространства. В момента е под 5%, съгласно данните за 2022 година, което значи, че има доста място за напредък на сегмента “, прибавя мениджърът на IWG у нас.  



Гъвкав офис на IWG под марката Regus в Хюстън, Съединени американски щати

Относно най-големия пазар – Съединени американски щати – където компанията се разраства с доста бързи темпове и към този момент дава над 1000 гъвкави офиса, подписаните покупко-продажби за отваряне на нови центрове от предходната година до момента са към този момент над 500.

Над 80% от Fortune 500 фирмите употребяват пространства на IWG. Много от тях подписват световни съглашения, като има такива, обхващащи и България, показва още Венцислав Тенев.

„ Въпреки че всички пазари са разнообразни и се развиват с друго движение, трендовете са едни и същи: търсенето на този модел пораства “, споделя районният управител на IWG.

Компанията се стреми да уголемява локациите си в крайградски региони, откакто е открила, че рецесията с разноските за живот е довела до това чиновниците да желаят да работят от офис здания по-близо до домовете си, с цел да пестят от пътешестване до работното място.

Според IWG развиването на тази наклонност поддържа локалните общности и бизнеса, показва Венцислав Тенев.



Гъвкав офис на IWG под марката Spaces в Ървайн, Съединени американски щати

Предоставяне на площ по еластичен метод и за по-лесно обмисляне на бизнеса+ спомагателни услуги, които основават добавена стойност за всички

Така мениджърът на  у нас разказва бизнес модела на компанията, която наема офис площи, построява ги в гъвкави работни пространства и ги отдава чартърен, като към това дава над 150 спомагателни услуги. „ По този метод сътворяваме добавена стойност както за клиентите, по този начин и за притежателите на здания “, споделя Тенев.

Той изяснява, че моделът е извънредно гостолюбив за фирмите, тъй като посредством него редуцират значително разноските за наем, обзавеждане, съоръжение, в това число с интернет, и поддръжка, което им разрешава да реинвестират средствата в други действия. В същото време по-лесно притеглят и задържат чиновници, пестейки и разноски, свързани с текучеството.

Според изследванията на финансовия отдел на IWG 97% от финансовите шефове понижават разноските с повече от 10% годишно, до момента в който обвързваните с стопанската система страхове нарастват. На този декор над 80% от тях споделят, че чакат хибридната работа да икономисва разноски. 74% от основните изпълнителни шефове споделят също по този начин, че възнамеряват да понижат офис пространството.

По този мотив Венцислав Тенев цитира изследване на Global Workplace Analytics, съгласно което фирмите могат да спестят $11 000 на чиновник, който работи в хибриден модел, като тези спестяванията се генерират точно от понижено неявяване от работа и текучество, нараснала продуктивност и по-ниски разноски, свързани с вложения в офис площи и в тяхното ръководство.  

Собствениците на здания пък „ могат да осъществят повече доходи, в сравнение с при обичайно отдаване чартърен, като значително понижават риска пространствата да останат празни за дълги интервали от време; отпадат и доста от разноските, свързани с брокерските услуги, както и тези, за ремонт или възобновяване на помещението, когато един наемател излезе и пристигна различен. “



Гъвкав офис на IWG под марката Spaces в Женева, Швейцария

Франчайз тактика

От няколко години , залагайки, че тази стратегическа смяна ще разреши на компанията да добави повече местоположения и да разшири своята мрежа, без да се постанова да прави големи финансови вложения, каквито да вземем за пример направи съперника ѝ WeWork.

„ Сред главните ни цели сега е точно привличането на още повече сътрудници - франчайзополучатели на локално равнище за разширение и засищане на мрежата, тъй че от ден на ден хора и компании да могат да се възползват от гъвкавия модел на работа “, изяснява Тенев.

Компанията развива франчайз модела освен в огромни градове като Париж, където IWG неотдавна е подписала такова партньорство за 50 местоположения. Тенев дава образец и с Румъния, където огромен франчайз сътрудник на компанията извънредно развива IWG модела в няколко града из Трансилвания.

„ Идеята е ние да предоставяме ноу-хау и мениджмънт, като франчайз сътрудникът влага в лично пространство по стандартите на IWG комерсиалната марка, която е избрал ”, изяснява Тенев. Идеята е доста сполучлива, като за малко над година, подписахме с голям брой сътрудници из страната, като увеличихме броя на локациите с над 150%, спрямо началото на 2022г.

Относно локациите – те не са заключени само в сегмента на обичайните офис и търговски площи. „ По света IWG има пространства в метростанции да вземем за пример. Във Англия към този момент имаме център в супермаркет Tesco’’ споделя Тенев. У нас пък забавен е казусът с хотел до Летище София, на чийто шести етаж има офис пространство на Regus – един от марките на компанията.  



Гъвкав офис на IWG под марката Regus в Стокхолм, Швеция

Офиси на всички места за целия бизнес свят

Търсенето на гъвкавите офиси не се движи само от ИТ и аутсорсинг промишлеността, споделя Венцислав Тенев.

IWG е единственият снабдител на сходна услуга, който работи под разнообразни търговски марки, „ привличащи друга аудитория “, изяснява той.

Всеки бранд на IWG носи характерно чувство и собствен дизайн - някои са строго корпоративно ориентирани, други - „ по-разчупени “, само че общият фокус остава функционалността, без значение дали потребителите са огромни или дребни компании, или пък цифрови номади, добавя той.

Regus, първият бранд на компанията, покриващ най-вече местоположения, в това число у нас, е ориентиран към корпоративни клиенти.

HQ, също с наличие у нас, е „ по-бюджетен “ без това да значи компромис с качеството, изяснява районният управител на IWG. Водещото при този бранд е да дава среда, в която „ работата просто да може да бъде свършена “, по тази причина и неговото мото е „ Get the work done “.

Съвсем различен е фокусът на Spaces – най-иновативната марка на IWG, насоченa към общностни интеракции. „ Гъвкавите офиси под това име са подобаващи за нетуъркинг, могат да се провеждат събития в тях и по тази причина са по-креативни като дизайн и най-диверсифицирани откъм услуги. Съответно изискват много повече пространство – към 2000-2500 кв. м. “, изяснява Тенев.  

Signature пък е много по-специфичен бранд, ориентиран напълно към здания, които са монументи на културата. „ В България не развиваме този бранд към момента, изследваме опциите и подобаващите сгради’’.



Regus офис пространство в Leonardo Hotel, Амстердам

Устойчиво разширяване 

До края на тази и идната година IWG открива седем нови гъвкави офис пространства в България - 4 в София и 3 в Пловдив под марките Regus и HQ.

С тях наличието на IWG у нас обгръща общо 14 местоположения (9 от тях са в София, 5 - в Пловдив).

Новите IWG офиси са предопределени за разнообразни бизнеси, отговарящи на мащаба, потребностите и упоритостите на своите ползватели, споделя Венцислав Тенев.

Regus Christopher Colombus Sofia, отворил през септември 2023 година, е ситуиран в столичния регион “Искър ”. Сред преимуществата му е близостта до Летище София, което го прави уместно място за бизнеси, които целят да привлекат световни сътрудници, показват от IWG.

Regus BSR Sofia, с проект за деяние от януари 2024 година, е в регион “Христо Смирненски ”. Двете здания с наемна повърхност над 30 000 кв. м. разполагат с най-модерните системи и съоръжение.

Гамата от местоположения в столицата допълва , който отваря порти през февруари 2024 година Има голям брой комфортни транспортни връзки, в това число метростанция наоколо. За продуктивната работна атмосфера способстват изцяло обзаведените зали за срещи, зони за взаимна работа и пространства за отмора, както и красива тераса с аспект към Западен парк.

Sofia Emblem ще отвори порти в края на 2024 година Намира се на “Околовръстен път “ 23А наоколо до две съществени пътни артерии в София. Офисите ще са на два етажа от постройка с обща повърхност от 1200 кв. м. Проектът се осъществя с нов сътрудник на IWG, бизнесмен в строителния бизнес, който поверява ръководството на центъра на IWG.

През декември 2023 година IWG открива  в Южната част на Индустриалната зона на града.

IWG се уголемява в Пловдив с още две местоположения: Sienit Trakia Economic Zone Plovdiv и HQ Flavia Business Park Plovdiv, които ще отворят порти през март 2024 година

Първият офис употребява преимуществата на най-големия промишлен план в Източна Европа - Тракия икономическа зона (ТИЗ) - със стратегическо разположение единствено на 6 км от центъра на Пловдив и на 4 км от автомагистрала „ Тракия “. Вторият е ситуиран в южната част на града, предлагайки пряк достъп до центъра и Околовръстния път на Пловдив. Локацията е комфортна и стратегически налична за работа от всички точки на града и покрайнините, в това число Асеновград, Марково, Белащица, Ягодово, Брестник. 

„ Собствениците на постройките взеха решение да влагат в платформата на IWG, с цел да усилят доста облагите от пространствата си в резултат на бързо възходящото търсене на хибридния метод на работа “, споделя районният управител на компанията у нас.



Regus CityWest, София

Компанията декларира интерес да разшири наличието си в страната, като задачата е прибавянето на 60 пространства през идващите няколко години, добавя Венцислав Тенев.

„ Със сигурност ни интересуват основни местоположения като Варна и Бургас и други огромни градове, само че въобще не подценяваме и по-малките. Целта е да се нареждаме на доста други места с капацитет да се трансфорат в развъдник на търсенето на нашата услуга “, прибавя мениджърът на IWG у нас.

„ Важното е, че не разчитаме единствено на търсенето като даденост - задачата ни е да разпространяваме IWG мрежата на всички местоположения, където гъвкавият офис модел може да задържи младежите, да притегли повече вложители, съживявайки цели райони. ”

Националните и световните мрежи на IWG са разполагаем на собствениците на парцели, вложителите и франчайзополучателите, които се интересуват от по-нататъшното разширение на хибридните работни места. Научете повече .

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР