Отчитайки ситуацията с войната в Украйна, в момента преговори с

...
Отчитайки ситуацията с войната в Украйна, в момента преговори с
Коментари Харесай

Заради войната в момента преговори с `Газпром` не могат и не бива да се водят |

Отчитайки обстановката с войната в Украйна, сега договаряния с " Газпром " не могат да се водят и не трябва да се водят ", съобщи енергийният министър Александър Николов по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос на Стоян Таслаков от " Възраждане ".

Депутатът от партията на Костадин Костадинов попита дали се организират диалози за нов дълготраен контракт за доставка на съветски газ (сегашният изтича в края на годината - б. авт.). Министърът пък неведнъж е заявявал, че договаряния за нов контракт ще се водят през втората половина на годината, но ако войната е завършила.

Николов обаче напомни, че сега в Европейска комисия се разисква предлагането за групов контракт на Европейски Съюз за покупка на синьо гориво. Той е безапелационен, че по този начин би била реализирана спестовност и е допустимо да бъде контрактувана цена от приблизително 50 евро на мегаватчас. 

" В допълнение на това Министерството на енергетиката и държавното управление на България са подхванали дейни дейности за обезпечаване на природен газ и от различни източници ", изясни той.

Николов съобщи, че в случай че страната има различни източници на природен газ, ще може да контракти по-добра цена при възможни бъдещи договаряния с " Газпром ". Той добави, че се работи и за възстановяване на енергийната свързаност в района, което - по думите му, също ще е от основно значение за диверсификацията.

Таслаков пък съобщи, че българският бизнес разчита на доставките на газ.

" Българският бизнес разчита на резистентност и предвидимост ", отвърна го Николов.

Министърът акцентира, че " Газпром " не е предвидима компания и напомни настояването от началото на март заплащанията да се правят в рубли, както и стремежът на Русия да употребява газа като инструмент за въздействие при войната в Украйна поради ситуацията на взаимозависимост, в което е Европейски Съюз. 

" Въпросът е на цена, не приказваме единствено за комерсиална цена, а за напълно разнообразни полезности ", сподели в умозаключение Николов.

Мартин Димитров от Демократична България пък го попита за детайлностите към предлагането за групов европейски контракт. Министърът уточни, че различните разновидности са полутечен природен газ (от Съединени американски щати, средиземноморските страни, Африка, както и от Близкия изток), а в дълготраен проект - на водород.

Министърът отговори, че се чака през май Европейската комисия през да показа План за превъзмогване на зависимостите от съветски енергийни източници. Той добави, че в общия контракт ще могат да се включат страните от Западните Балкани, както и трите асоциирани страни от източното партньорство.

Александър Николов заяви, че България кандидатства за помощ за превъзмогване на зависимостите от съветски изкопаеми горива.

Аварията в ПАВЕЦ " Чаира " - застрахователят бави следствието

Министърът разяснява и от края на март. Чака се отчет от застрахователя. На 23 март породи повреда при при тестването на мощности. Николов съобщи, че инспекцията по случая продължава и добави, че се ревизира и версията за съзнателно провокирана повреда. 

Той съобщи, че се чака отчет от застрахователя, който обаче се бави и до този миг. След като той се съобщи, засегнатите съоръжения ще бъдат демонтирани, с цел да се видят какви са вредите. Николов акцентира, че тогава ще стане ясна и повода за повредата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР