отчита, че в настоящия момент малките бензиностанции продават горивата с

...
отчита, че в настоящия момент малките бензиностанции продават горивата с
Коментари Харесай

Според бранша: Малките бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино от големите вериги

отчита, че в сегашния миг дребните бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино спрямо огромните вериги. „ Ние незабавно успяхме да реагираме на намалените интернационалните котировки на суровия нефт през последните 10 дни и намалихме цените на бензина и дизела в дребните бензиностанции с над 20 ст. за литър “, съобщи Симо Симов, зам.-председател на организацията. Според него огромните вериги към момента не са реагирали и поддържат по-високи стойности. В момента дребните търговци продават на цени сред 1.58 и 1.65 лева за литър. Докато в огромните вериги, стартират от 1.81 лева за литър. Те си задържат маржа безпричинно, разяснява Симов.
Има сериозен спад в цените на рафинериите и данъчно-акцизните хранилища, които продават на едро. Но това не се отразява незабавно на всички бензиностанции, което е необичайно, акцентира той. Симов чака да се задържат на сегашните ниски равнища до края на септември и даже до края на 2020 година Причината е, че международното търсене е доста едва, тъй като в интервала април-май огромните потребители се запасиха с големи количества нефт. Складовете са запълнени, рафинериите са задръстени и страните са запасени, изясни Симов.
 Ще има ли проблем с доставките на горива в България от есента? Ще има ли проблем с доставките на горива в България от есента?
Има ли заплаха по отношение на доставките на горива в България? Съдейки по думите на Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация...
Същевременно потреблението на горива в международен мащаб не се повишава. Най-големите консуматори са превозът и туризмът, които са най-засегнати от рецесията и работят извънредно лимитирано. В земеделието също към този момент прибраха реколтата и понижава потреблението. Няма ползване, което да увеличи цените. Не работят също и огромните промишлености по света, сподели Симо Симов.
Според него за първи път имахме толкоз умерено лято в цените на горивата, което от дълго време не сме виждали. Сегашните равнища са доста положителни за стопанската система. Например те се отразяват доста удобно за земеделците, на които им следва оран и сеитба. Същото се отнася и за хранително-вкусовата индустрия. Евтините горива въздействат позитивно още на леката индустрия, на транспортния бранш и на туризма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР