Отборите във Формула 1 са постигнали съгласие за промените във

...
Отборите във Формула 1 са постигнали съгласие за промените във
Коментари Харесай

Отборите се разбраха за новия формат на спринтовите уикенди

Отборите във Формула 1 са постигнали единодушие за измененията във формата на спринтовите уикенди, които могат да станат факт още за Гран При на Азербайджан в края на месеца. В Баку ще се организира първият от общо шест спринтови уикенда за сезон 2023. Останалите спринтови надпревари до края на годината ще бъдат в Австрия (1 юли), Белгия (29 юли), Катар (7 октомври), Съединени американски щати (21 октомври) и Бразилия (4 ноември).

Въпросните промени включват премахването на съботната подготовка, в която така и така отборите са лимитирани в измененията по колите, които могат да бъдат направени поради разпоредбите за закрития парк, които влизат в действие при започване на петъчната подготовка. Вместо тази съботна едночасова подготовка графикът на уикенда ще планува втора квалификационна сесия.
 Формула 1 трансформира формата на спринтовите уикенди? Формула 1 трансформира формата на спринтовите уикенди?
Резултатите от нея ще дефинират реда за пускане в спринта, а петъчната подготовка ще определеля стартовата решетка за същинската конкуренция, която ще се организира в неделния ден. Това значи, че класирането в спринта няма да има касателство към стартовата решетка за неделните надпревари, което би трябвало да докара до по-атрактивни съботни гонки.
 Ръсел и Норис поддържаха концепцията за по-малко тренировки във Формула 1 Ръсел и Норис поддържаха концепцията за по-малко тренировки във Формула 1
Двете квалификации няма да бъдат идентични, макар че и двете ще включват формата с три сесии и елиминации в края на първите две. В съботната подготовка продължителността на въпросните сесии ще бъде скъсена, с цел да се ограничи спомагателното натоварване върху задвижващите системи на водачите. По непотвърдена информация трите сегмента на съботната подготовка ще не престават надлежно 12, 10 и 8 минути, а не 18, 15 и 12, както е в естествения случай.
 Верстапен плаши с овакантяване при промяна на формата Верстапен плаши с овакантяване при промяна на формата
Била е дискутирана и опцията съботната подготовка да включва изцяло друг формат, а точно всеки водач да има единствено една обиколка самичък на пистата. Тази концепция е била отхвърлена, най-малко за Азербайджан. В предишното (2003-2005) Формула 1 употребява по този начин наречения „ one-shot “ формат, въпреки и с промени за всеки един сезон.
 " Имола " приема първата пробна подготовка за сезон 2023?
Всички тези промени във формата на спринтовия уикенд обаче занапред би трябвало да бъдат утвърдени от ФИА и по-специално комисията за Формула 1. В нея тимовете разполагат с 10 гласа (по един за всеки екип), ФИА има 10, колкото имат и шефовете на спорта (Либърти медия). За да бъде признато предлагането за изменяне на спринтовия формат още за този сезон е належащо болшинство от най-малко 28 гласа „ за “.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР