Отборът на Ливърпул не се предава в битката за титлата,

...
Отборът на Ливърпул не се предава в битката за титлата,
Коментари Харесай

Ливърпул запрати Евертън към Чемпиъншип, а Ориги отново бе героят

Отборът на Ливърпул не се предава в борбата за купата, откакто надигра с гостуващия на "Анфийлд " отбор на Евертън в горещото мърсисайдско дерби от 34-ия кръг на британската Висша лига. Андрю Робъртсън откри в 62-ата, а вездесъщият Дивок Ориги удвои в 85-ата минута и постави точка на разногласието.

"Червените " имаха много проблеми в днешния ден, защото "карамелите " стояха много устойчиво в отбраната и няколко пъти бяха покрай това да шокират домакините с рисковите си контраатаки. В последна сметка обаче промените на Юрген Клоп, и по тъкмо влизането на Ориги след час игра, подариха Ливърпул с скъпи три точки.

По този метод "червените " имат 79 точки и още веднъж са на единствено една от водача Манчестър Сити при оставащи по пет мача и за двата отбора до края на сезона. Загубата пък остави Евертън в зоната на изпадащите, на 18-ата позиция, с 29 пункта и на две от избавителната зона, където се намира Бърнли. В идващия кръг Ливърпул гостува на възродения Нюкасъл, само че преди този момент приема Виляреал в първи 1/2-финален конфликт в Шампионската лига. За "карамелите " пък следва нов тежък мач против Челси на "Гудисън Парк ".

/ /

Домакините започнаха дуела със съществено преимущество при владеенето на топката, само че по този начин и не успяваха да сътвори нещо рисково пред вратата на Джордан Пикфорд. В същото време „ карамелите “ разчитаха на контраатаки и на два пъти стигаха до наказателното поле на „ алените “, като в първия случай удар на Демарай Грей в 15-ата минута беше блокиран, а две минути по-късно Трент Александър-Арнолд спря рисков пробив отляво на Антъни Гордън.

Първият удар на “червените” към вратата на гостите пристигна в 22-ата минута, когато Садио Мане съумя да си освободи пространство и стреля от отдалеченост, само че топката мина над вратата.

Две минути по-късно Гордън получи жълт картон за симулация, откакто се строполи в наказателното поле след напълно леко прикосновение с Андрю Робърстън. Повторенията демонстрираха, че в действителност 21-годишното крило е паднал прекомерно елементарно.

В 31-ата минута Диого Жота получи топката от Робъртсън в наказателното поле, само че стреля около вратата на Пикфорд.

Евертън имаше прекрасен късмет да поведе в резултата в 34-ата минута, когато Ричарлисон получи в своята половина и подхвана бърза контраофанзива, след което изведе отядсно Абдулай Дукоре. Малиецът вледе в наказателното поле и опита удар към далечния ъгъл, само че неопределено, като и Жоел Матип бързо съкрати дистанцията и го затвори.

С приключването на постоянното време на първата част се стигна до съществени нерви сред футболистите на двата тима. Тиаго Алкантара леко настъпи Ричарлисон, който падна на тревата превивайки се от болежка. Съдията обаче не спря играта, а играчите на Ливърпул продължиха да разиграват. След към 30 секунди Дукоре извърши нарушаване против Фабиньо и чак тогава играта беше спряна. В същото време Ричарлисон продължаваше да лежи на терена, а играчите на двата отбора се сдърпаха съществено, като в последна сметка Дукоре и Мане получиха жълти картони.

Goalless at the break.
— Liverpool FC (@LFC)
Две минути след началото на второто полувреме Ливърпул извършиха корнер, след което топката стигна до Наби Кейта, който стреля от отдалеченост, само че настрана от вратата.

Евертън продължаваше да стои добре в отбраната и да нападна на контраатаки, като на три пъти организираше рискови такива. В 56-ата минута те бяха най-близо до гола, когато Гордън беше изведен отляво в половината на "червените ", влезе в наказателното поле и стреля към далечния ъгъл, само че около лявата греда на Алисон.

След тъкмо час игра Юрген Клоп предприе двойна промяна и пусна в игра Дивок Ориги и Луис Диас, които замениха Наби Кейта и Садио Мане.

„ Червените “ пробиха сената „ карамелите “ в 62-ата минута с първия прецизен удар в мача. Мохамед Салах получи отдясно и комбинира с появилия се преди малко Дивок Ориги, който пък я върна на египтянина на близката греда. Последва центриране без закъснение на Салах към далечната греда, където Андрю Робъртсън беше оставен непокрит и с глава заби топката във вратата на Пикфорд.

Четири минути по-късно Ливърпул беше доста покрай втори гол. Александър-Арнолд центрира от ъглов удар, Пикфорд боксира неубедително, топката още веднъж стигна до крайния бранител и последва ново подаване към далечната греда. Там Матип стреля с глава, само че Мейсън Холгейт съумя да избие пред голлинията. Кълбото обаче попадна на крайници на непокрития Салах от 10 метра, само че ударът му мина над напречната греда.

В 67-ата минута Александър-Арнолд центрира от десния фланг в наказателното поле, където Ориги стреля с глава, само че около вратата.

Пет минути по-късно "карамелите " получиха прекрасен късмет да се върнат в мача. Отново Гордън сътвори съществени проблеми на неуверения през днешния ден Матип отляво, преодоля го и комбинира с Алекс Айоби, който пък даде топката на Демерай Грей. Последва мощен шут на британското крило пред дъгата на наказателното поле, само че кълбото профуча на сантиметри от дясната греда на Алисон.

Гостите се активизираха в последните минути и в 79-ата още веднъж заплашиха съществено вратата на „ алените “. Резервата Деле Али преодоля отляво в наказателното поле Александър-Арнолд и пусна паралелен на голлинията пас, само че Робъртсън съумя да почисти пред погледа на Айоби, който щеше да засече в опразнената врата.

В 84-ата минута домакините можеха да решат всичко в дуела. Салах получи отдясно и потегли към наказателното поле, след което даде топката на Тиаго, който стреля от границата на пеналтерията, получи се рикошет в Шеймъс Коулман, само че Пикфорд сподели добър инстикт и мазета.

Само минута по-късно Ливърпул подпечата триумфа си с второ попадение. Джордан Хендерсън центрира към далечната греда, където Луис Диас опита задна ножица, само че се получи като подоване за Ориги, който бе изтърван и с глава прониза Пикфорд за 2:0.

До края на дербито "червените " не позволиха изнеда и удържаха преднината си, с което не престават борбата за купата с Манчестър Сити, до момента в който Евертън ще се надява на положителни резултати до края на сезона, с цел да резервира мястото си в елита на Англия.

FT |

1:0 Андрю Робрътсън 62'

2:0 Дивок Ориги 85'

Висша лига, 34-и кръг

Стартови сформира на двата тима:

Team news
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР