Отборът на бургаската ППМГ Акад. Никола Обрешков“ завоюва пореден успех

...
Отборът на бургаската ППМГ Акад. Никола Обрешков“ завоюва пореден успех
Коментари Харесай

Гордей се, България! Наши ученици се завърнаха от Казахстан с пълен комплект медали по математика

Отборът на бургаската ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “ завоюва следващ триумф за морския град. Момчетата и девойките от елитната гимназия се завърнаха от Казахстан с цялостен комплект медали, извоювани на Международната Жаутикова олимпиада. Блестящи по математика – златото сграбчи Ангел Христов, среброто отиде при Петко Лазаров, а бронзът при Ванеса Калинова. Успех за ППМГ има и в направление „ Физика “, където Георги Костадинов съумя да стане трети в света, предава Флагман.
По време на олимпиадата техният наставник и безрезервен преподавател Ганка Вътева бе с тях да ги поддържа. Това е следващ триумф на тима на ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “ на сходно съревнование, с което гимназията се затвърждава като една от най-хубавите във връзка с подготовката на учениците.
Международната Жаутикова олимпиада по традиция се организира в Казахстан. Тя носи името на известния казахстански математика Оримбек Жаутиков (1911-1989). Всяко учебно заведение, което взе участие в конкуренцията, се показва с тим от 7 възпитаници – трима по математика, двама по физика и двама по информатика. Вклчючва 3 надпревари по предметите, а всяко от тях е напълно сходно по компликация със дилемите от интернационалните олимпиади IMO, IPhO и IOI.
Темите се дефинират от интернационалните журита, в които вземат участие известни експерти от няколко страни, множеството от които са членове на журитата и на интернационалните олимпиади. Проверката на писмените работи се реализира от членовете на тези журита. Резултатите от олимпиадата дават опция да се съпоставят качествата на участващите учебни заведения от разнообразни страни и да се прави рейтинг. Постоянен хазаин е РСФМШИ – Републиканско физико-математическо училище-интернат за даровити деца на името на О. Жаутиков, което се намира в досегашната столица на Казахстан – гр. Алмати. Първото издание на IZhO е било през 2005 година, когато присъединяване взимат 189 участници в 15 тима.
На тазгодишната олимпиада, както е видно от резултатите, всеки един от участвалите в тима на ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “ възпитаници в направление „ Математика “ е спечелил орден.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР