Отбелязване на 141 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна

...
Отбелязване на 141 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна
Коментари Харесай

Отбелязваме 141 години от Шипченската епопея

Отбелязване на 141 години от Шипченската епопея през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година Празненствата ще бъдат на връх Шипка и на тях ще участва президента Румен Радев.

Отбраната на прохода е една от най-героичните и решаващи борби по време на Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 година Боевете се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 година Задачата на руско-българския отряд е да спре превъзхождащата я по бройка войска на Сюлейман паша. Около 7500 души под командването на ген. Н. Г. Столетов би трябвало да възпрат към 27 хиляди турски бойци и запас от 10 хиляди и да не им разрешат да преминат Балкана и да се съединят с турските елементи в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен войска на Осман паша.

Сраженията за Шипка стартират на 09/21 август 1877 година

В течение на шест дни българи и руси с огън и щик отблъскват непрекъснатите офанзиви на турските табори. Най-тежък и решителен за защитата е третият ден – 11/23 август, когато турците от ден на ден стягат обръча към бранителите, а боеприпасите са на изчерпване. Следобед Сюлейман паша хвърля в багра всичките си запаси против центъра на защитата. В този най-критичен миг от Габрово идва първото подкрепление, изпратено от ген. Радецки. Надвечер идват всички роти на 16 стрелкови батальон и след яростен пердах турците отстъпват. Шипка е избавена!

Отбраната на Шипка продължава и през есента и зимата на 1877 година Този интервал влиза в историята като „ Зимно шипченско стоене “. Въпреки студа и мъглата, снежните стихии и виелици, бранителите на Шипка героичен бранят прохода. След рухването на Плевен (29 ноември/10 декември 1977 г.) съветските войски минават Балкана при извънредно тежки зимни условия и пленяват турската войска на Вейсел паша в шейновския укрепен лагер на 28 декември 1877 г./9 януари 1878 година

Победата при Шипка – Шейново е заслужен свършек на Шипченската епопея.

Снимка: iStock

Жертвите, които съветските полкове и българските дружини дават на Шипка и в полето на Шейново са към 11 хиляди – убити, ранени и безследно изчезнали, а над 9000 души са замръзналите и заболелите по време на Зимното шипченско стоене.

Честванията ще стартират с туристически поход до върха, в който се чака да се включат хиляди жители от цялата страна.

Президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев ще одобри почетния строй на Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе слово и ще постави венец пред Паметника на свободата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР