Отбелязваме световния месец за борба с рака на яйчниците –

...
Отбелязваме световния месец за борба с рака на яйчниците –
Коментари Харесай

Световен месец за борба с рака на яйчниците

Отбелязваме международния месец за битка с рака на яйчниците – септември

Всяка година през септември светът отбелязва Месеца за битка с рака на яйчниците. Целта е да се увеличи информираността за заболяването, като се обърне внимание на рискови фактори, признаци, ранна диагностика и лекуване.

Овариалният карцином е седмото по периодичност онкологично заболяване измежду дамите по света и визира дамите най-вече над 50-годишна възраст в менопауза. Всяка година към 300 000 дами в международен мащаб и към 800 в България чуват диагнозата рак на яйчниците, като Европа е измежду районите с най-голям брой на нови случаи на заболяването в света. В началото признаците може да са малко, неспецифични или да липсват, което води до диагностициране на до 80% от случаите в напреднал етап. Според специалистите броят на дамите по света, диагностицирани с рак на яйчниците, ще нарасне с съвсем 42% до 2040 година, като се планува броят на дамите, които ще изгубят борбата със болестта, да доближи до 313 617, което е над 50% нарастване по отношение на 2020 година

Сред рисковите фактори за появяването на овариален карцином са:
Възраст – болестта рядко се среща при дами под 40 години. Половината от всички случаи са при пациентки над 60; Наднормено тегло – дами с наднормено тегло (с показател на телесната маса 30 или повече) са изложени на по-голям риск от развиване на това заболяване; Късно зачеване, липса на бременност, ранна първа менструация (преди 12-годишна възраст) и късно настъпване на менопауза (след 51-годишна възраст); Хормонална терапия след менопауза – потреблението на хормонална терапия с естроген или естроген и прогестерон след менопауза усилва риска от заболяването; BRCA разновидности – измененията в гените BRCA1 и BRCA2 се свързват с нараснал риск от развиване на рак на яйчниците. Мутациите могат да бъдат наследствени или  да зародят под въздействие на околната среда. При съществуване на BRCA1 разновидност доживотният риск от развиване на рак на яйчниците се усилва с към 40%, до момента в който при BRCA2 разновидност – с 10-20%.
Диагностицирането на рака на яйчниците или фалопиевите тръби може да бъде мъчно в ранните стадии. Причината е, че признаците при започване на развиването на болестта постоянно са неспецифични. Част от тях включват болежка в корема или таза, вагинално кървене, констипация, издут стомах, диария, мощна отмалялост, постоянно уриниране. В напреднал етап пациентката може да усети увеличение на обиколката на корема, гадене, загуба на вкус, неприятно храносмилане, възприятие за бързо насищане при хранене, затруднено дишане. Част от тези признаци от време на време се проявят и при други положения. Възможностите за лекуване на овариален карцином зависят от стадия на болестта, прогнозата, както и опцията за оперативна интервенция. В доста от случите се ползва хирургично лекуване и/или някои от тези лечения – химиотерапия, хормонална терапия, таргетна терапия, имунотерапия.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР