Отбелязваме празника за 136 път в нашата история. Денят на

...
Отбелязваме празника за 136 път в нашата история. Денят на
Коментари Харесай

136 години Съединение: Честваме обединението на Княжество България и Източна Румелия

Отбелязваме празника за 136 път в нашата история. Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е едно от най-значимите събития в историята ни.

През 1885 година българите реализират първия стадий от националното си обединяване и проверката на Берлинския контракт.

Честванията започнаха още нощес в цялата страна. Събитията започнаха още рано сутринта. Пловдивският духов оркестър даде начало на празника.

Пред паметника на Захари Стоянов поставиха венци и цветя, а в в храма " Света Богородица " беше отслужен церемониален молебен.

Отново там - в двора на храма, беше открит и паметника на Гаврил Кръстевич.

„ Захари Стоянов ни е оставил една от най-важните книги за българското съзнание - " Записките по българските въстания ", а Гаврил Кръстевич ни е оставил българската екзархия. Да го кажа още по-ясно - той е начертал границите на България и заминавайки си от Пловдив, е оставил съединена България, на която Захари Стоянов става ръководител на Народното събрание “, сподели митрополит Николай Пловдивски.

Военен е единствената жертва на Съединението - това всенародно дело, в което българската армия отхвърля да взе участие. За ориста на кап. Райчо Николов, който в действителност има званието майор, описваме в този момент.

Николов е в учебниците по история като героя от Кримската война, преплувал Дунава благодарение на две кратунки, с цел да предизвести съветското командване за нападението на турците.

“Той се е страхувал, 14 годишното момче, че няма да може да преплува реката и по тази причина той ги взема, т.е. като актуален пояс, да го приемем”, изясни Веселина Антонова, историк.

Император Николай І награждава Николов с дворянско звание и му дава опция да учи в Русия.

Военната му кариера в съветската войска е възходяща. Райчо Николов няколко пъти управлява български доброволци. Награден е с медал св. " Ана " поради проявена смелост при боевете при Шипка.

„ Негото име е доста известно и той е доста почитан човек и когато е командирован през 1879 в Пловдив, той продължава активността си не като един офицер, който би трябвало да пази решенията на Берлинския контракт, а като българин, който застава от другата страна “, споделя Антонова.

Райчо Николов е член на тайният революционен комитет с ръководител Захари Стоянов и към този момент има звание майор и прави всичко допустимо управлението на войската да остане в ръцете на съзаклятниците.

В деня на великото дело, до момента в който отивал да заяви по телеграфа новината, е прострелян смъртоносно от началника на Пловдивската пощенска станция.
На погребението на майор Райчо Николов се стичат повече от 50 000 души от цяла България, с цел да засвидетелстват почитта си към героя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР