Отбелязваме Европейския ден на донорството. Лекари и пациенти се събраха,

...
Отбелязваме Европейския ден на донорството. Лекари и пациенти се събраха,
Коментари Харесай

Млада жена с трансплантиран черен дроб у нас очаква първото си дете

Отбелязваме Европейския ден на донорството. Лекари и пациенти се събраха, с цел да благодарят на околните на хора, дарили органи и дали нов късмет за живот.

Първото и знамение след случва преди две години. При неповторима " сплит трансплантация ", при която един орган се разделя, с цел да избави двама души, нов черен дроб получава Петя.

„ Две седмици по-късно съм жива, здрава, подготвена за нов живот “, сподели Петя Иванова.

След няколко месеца чака и второто си чудо- самата тя да подари живот на първото си дете. Днес е тук, с цел да благодари на околните на донора си за благородното решение.

„ Не техния непосредствен да почине, а същина техния непосредствен ще продължи да живее и даже да не се срещнат с реципиента на своя непосредствен, те ще знаят, че някъде там той продължава да води един стойностен и пълностоен живот “, сподели тя.

Преди лекарите-спасители да се впуснат в борбата за живот, една от най- виновните задания се пада на водачи от 16-та транспортна авиобаза " Враждебна ", които са неизменима част от редица донорски обстановки.

" Дървото на живота " в памет на донорите ще бъде допълнено с имената на 10 души

„ Знаем, че от бързината и от това да осъществим добре полета зависи и живота на някого “, сподели командирът на 1-во „ Авиационно звено в 16-та транспортна авиобаза капитан Георги Пъшев.

10 нови имена бяха сложени върху построеното в памет на донорите " Дърво на живота " във ВМА.

„ За нас и нашите екипи развиването на донорството и трансплантацията постоянно е било идея. За това имаме готови няколко екипа, които когато и да е могат да реагират при зародила донорска обстановка. Нека не забравяме, че парченце от теб може да бъде за някого целия свят „, сподели полк. проф. Д-р Владимир Василев, който е зам.-директор на ВМА.

Донорската обстановка е осъществена във великотърновската болница

У нас в листата на чакащите са 849 българи, а донорските обстановки за 2023 година са едвам 17, до момента в който избавени са 42 души.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР