Отбелязваме Европейската нощ на учените в чест на науката, научните

...
Отбелязваме Европейската нощ на учените в чест на науката, научните
Коментари Харесай

Европейска нощ на учените: Интересни събития и срещи с представители на науката

Отбелязваме Европейската нощ на учените в чест на науката, научните проучвания и нововъведенията. Тя е под мотото „ Науката и нововъведенията са ключ към мечтаното бъдеще “. В рамките на самодейността се организират разнообразни научни събития в София, Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Габрово, Силистра, Видин, Разград и Тараклия (Молдова).

България е измежду 30-те страни, които се включват в самодейността

Науката и нововъведенията са съществени мотори на актуалното общество, означиха уредниците и допълниха, че в Европейския съюз се обръща изключително внимание на откривателите и иноваторите, като основатели на нови познания и технологии, както и на привличането на гении в математиката, естествените и инженерните науки.

През 2023 година мотото на Европейската нощ на учените е „ Науката и нововъведенията са ключ към мечтаното бъдеще “. Особено внимание се обръща на ролята на науката и нововъведенията за прехода към зелена и цифрова стопанска система в Европа. Затова в събитията ще се подчертава върху научните резултати на Центровете за върхови достижения (УНИТе, GATE, ИКТ, PlantaSYS), в които сътрудниците вземат участие. 

Робот – стихотворец от Древен Китай, робот - барман, робот - държавен чиновник са дребна част от експонатите

Българската академия на науките ще показа научноприложни разработки в Ларгото в София, ще има и кабинети за любознание. Учениците ще може да вземат участие в занимателни и в просветителни опити. Институтите на Българска академия на науките са подготвили доста забавни опити, а Институтът по роботика ще показа няколко робота - обучителни роботи и хуманоиден робот.

По тематиките за енергийна успеваемост и цифровизация ще бъдат показани приложни разработки. Ще има и опити с акумулатори, както и с произвеждане на водород от възобновими енергийни източници. Ще бъдат показани и няколко Центрове за върхови достижения, както и щанд на Института по математика и информатика към Българска академия на науките.

Там ще могат да се следят 2D и 3D прожекции за възрастни и деца над шест години

С стратегия ще взе участие и Регионалният исторически музей, който дружно с Историческия факултет на СУ, ще показа разнообразни забавни лекции. Студенти, докторанти и преподаватели от разнообразни институции из цялата страна ще се включат в представянето на практическата и теоретичната активност, свързани с техните проучвания.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР